Nyitókép: YouTube/Ercsi Web

Árvíz: az állatokat is védeni kellett Ercsiben

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. szeptember 23. 14:58
Ercsi polgármestere szeptember 17-én rendelte el a harmadfokú árvízvédelmi készültséget, a helyi rakpartot pénteken zárták le. Szabó Tamás külön kitért az ár ellen menekülő vadak helyzetére és megvédésére, valamint arról is beszélt, milyen munkákat kell elvégezniük az árhullám levonulása után.

Ercsinél 695 centiméteren tetőzött a Duna, és már folyamatosan apad. A Fejér vármegyei település polgármestere már a helyreállítást tervezi, ami várhatóan több mint egy hónapig tart majd. Szabó Tamás a város hivatalos YouTube-csatornáján értékelte az árvízi védekezést. Mint mondta, időben megkezdték az árvízvédelmi munkálatokat, illetve a felkészülést, hiszen már múlt héten kedden meghozták a városba a szükséges anyagokat. Szerdán jelentős számban jelentkeztek a helyiek a homokzsákok megtöltésére, csaknem száz köbméternyi homokot használtak fel a védekezésre. Nem túl magas, de stabil és erős védvonalat építettek Ercsin a vízügyi szakemberek ajánlása szerint.

A város Fejér vármegye északkeleti részén, a Duna jobb partján elég magasan fekszik, így nem kellett nagyon magas gátakat építeni.

A rakpartot szintén időben, már pénteken lezárták, így jelenleg ott sem lehet közlekedni.

A helyi polgárőrök napközben folyamatosan ellenőrzik, hogy senki ne hajtson be autóval, és a polgármester bízik benne, hogy az emberek felelősségteljesen járnak el, odafigyelnek a kérésekre, felhívásokra. Szalagokkal kerítették el és homokzsákokkal építették körbe az érintett szakaszokat, területeket, hogy az esti, éjszakai órákban se közelíthessék meg az emberek. Éjszakánként a közvilágítást is kikapcsolják a part közelében, nehogy elektromos zárlat vagy egyéb más baj legyen.

Szabó Tamás felhívta a figyelmet, hogy Ausztriában havazott is, így nagy kérdés, hogy a hóolvadást követően mekkora víztömeg érkezik a Dunán feléjük. Mint fogalmazott, nem kizárt, hogy elhúzódik az apadás időszaka.

A víz az erdős területeket is elárasztotta Ercsi külterületein, ami miatt sok állat menekül az ár elől.

A polgármester tájékoztatása szerint nagyon sok vadállat – köztük őzek, rókák és vaddisznók – él a helyi erdőben, amelyek a szántásokban, vetésekben meghúzódva próbálják átvészelni ezt az időszakot.

Az állatok védelme érdekében nagy segítséget nyújt az ercsieknek a katasztrófavédelem, illetve helyben van egy halfialtató is, melynek tulajdonosa segítséget kért az illetékes hatóságoktól annak érdekében, hogy ne ússzanak el tömegesen a halak, hanem egy kerítés felépítésével a telepen maradjanak.

Ercsin szeptember 17-én rendelte el a polgármester a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Szabó Tamás elmondta: az árhullám levonulása után rengeteg feladatuk lesz, így például többek közt az érintett területek lemosása, letisztítása, a különféle tárgyi eszközök, padok vagy szemetesek fertőtlenítése. Arra számít, hogy ezeknek a munkáknak az elvégzése akár október közepéig is eltarthat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Árvíz: hosszan tartó helyreállítási munkálatokra készülnek Ercsiben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást