Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Péntek éjjel tetőzhet a Duna Budapesten a legmagasabb fokú készültség mellett

Infostart / InfoRádió - Zsámboki Zsolt
2024. szeptember 17. 08:47
Éjjel-nappal dolgoznak a Szigetközben, a Dunakanyarban csütörtökön, Budapesten pénteken lehet a legmagasabb a vízállás, de mint Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az InfoRádióban kedden figyelmeztetett, a lassan vonuló árhullám még apadáskor is okozhat gondokat a gátakon.

Budapesten is harmadfokú már az árvízvédelmi készültség, az áradás hamarosan eléri a fővárost, tetőzés a hétvégén várható, de nem is itt van most a legnagyobb nehézség.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban kedd reggel elmondta, a vízszint mindenhol nagyon gyorsan emelkedik, a Szigetközbe meg is érkezett az ár maga.

"Harmadfokú, a legmagasabb fokú a készültség egyébként a fővárosban is; nem a pillanatnyi vízállás miatt, hanem az előkészületi munkák miatt harmadfokú a készültség, a Szigetközben viszont igen. Ott éjjel-nappal ott vannak a töltéseken a kollégáim, és fokozott figyelemmel figyelik a töltések, a gátak állapotát is" - tisztázta.

Hozzátette, nagyon nagy nyomás éri most a töltéseket, figyelni is kell arra, hogy ne maradjon észrevétlenül "bármilyen kísérőjelenség".

Hétfőn a Szigetközben sokfelé már a katonák is segítettek a védekezési munkákban, Dunaalmáson például meg kellett erősíteni a gátat, és a Mosonmagyaróvár feletti Lajta-szakaszon is bármikor megszülethet a döntés a szükségtározó megnyitásáról, hogy Mosonmagyaróvár városát tehermentesítsék.

A Dunára visszatérve: "mindenhol nagyon-nagyon erősen árad most már".

"Ez most átlagosan napi körülbelül egy métert jelent. A tetőzésre viszont csak valamikor csütörtök napközbentől lehet számítani, a Szigetközben még hosszú napokig harmadfokú lesz a készültség, ami a vízügyes szakmának azért nagyon nagy kihívás, hiszen apadó ágban még erősebb nyomás, és olyan nehéz vízmennyiség éri a töltéseket, hogy elképesztő módon figyelni kell" - nyomatékosította.

Azt is elmondta, első foknál csak pár óránként kell ránézni a vízmércére, másodfoknál sűrűbben, de már több vízügyes helyszíni jelenlétére is szükség van, ennek megfelelően emelkedik a létszám a Dunakanyarban is.

"Ott ugye az önállóan védekező települések vannak többségben, de ahogy ezt most már napokkal ezelőtt említettem, mindenhova megérkeztek a vízügyes segítők, sőt hétfőn még több száz kollégát át kellett vezényelni, akik otthon maradtak a tiszai vízügyeknél. Most már átrendelt kollégából 800 van a védvonalakon, és a munkákat több mint 200 ember irányítja éjjel-nappal" - mondta el Siklós Gabriella.

Vagyis: több mint ezer vízügyes van 24 órás készenlétben.

Rendkívül sok esőt hozott ez a Borisz nevű ciklon, és főleg a Duna és a Lajta vízgyűjtőin érkezett utánpótlás, de ennek hamarosan vége.

"Most úgy tűnik az előrejelzésből, hogy már nem nagyon várunk csapadékot a vízgyűjtő területeken. Ugye itt most már egyértelműen a Bécsi-medence vízgyűjtője a neuralgikus pont."

A vártnál több víz okozza azt, hogy tartós és elhúzódó a mostani ár, az szerinte megjósolhatatlan most még, hogy hogyan vonul le a tetőzés után, ráadásul Ausztriában havazott is, és ha gyorsan olvad a lehullott mennyiség, az is okozhat még gondot, de az osztrák szakemberek szerint "talán nem komolyat", hacsak nem jön még eső, ekkor ugyanis a töltések komoly nyomás alá kerülnek, ráadásul tartósan.

Hogy "meglesz"-e a 2013-as rekord, arról azt mondta, "a víz legnagyobb része a mederben van", közelednek ahhoz, hogy pontos számokat tudjon mondani, erre is kér mindenkit, hogy az elérhető grafikonokból saját előrejelzést ne csináljon.

"Most azt tudom mondani, hogy 2013-hoz képest Budapesten is 30-40-50 centiméterrel alacsonyabban vonul majd le ez az árhullám, de mindenhol a legmagasabb fokú készültség mellett" - fogalmazott Siklós Gabriella.

A tetőzést tehát csütörtökre várják Nagybajcsnál, ahol belép a Duna az országba, a Dunakanyarban csütörtök-pénteken, Budapesten péntek éjjel tetőzhet a Duna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Siklós Gabriella kedd reggel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást