Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Nem adja ingyen Hódmezővásárhely a reformátusoknak, amit kérnek

Infostart / MTI
2024. szeptember 17. 20:33
Továbbra sem kíván átadni két oktatási célra is használt ingatlant a Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközségnek a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A képviselő-testület keddi ülésén arra szólította fel az egyházközséget, hogy szüntesse meg az önkormányzattal szemben indított igénypereket.

Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester az előterjesztés vitája során felidézte, a kormány egy 2022. decemberi jogszabályváltással újranyitotta az egyházi kárpótlások lehetőségét. Az igénybejelentés 2023. februári határidejéig a városban három fenntartó hat ingatlan átadását kérte. A Szeged-Csanádi Egyházmegye elfogadta, hogy az önkormányzat nem kívánja térítésmentesen átadni a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola ingatlanát. A Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolát és a Mária Valéria Keresztény Óvodát fenntartó Domonkos Nővérekkel pedig vagyonkezelői megállapodást kötne az önkormányzat.

A Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség az Aranyossy Ágoston Református Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola által használt Szék utca 3-5. alatti épület, illetve a Petőfi utca 6. ingatlanának átadását kérte, ahol az emeletet a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola néhány tanterme van.

A polgármester álláspontja szerint az egyházközség által kért ingatlanok átadására jogi lehetőség sincs, mivel a Szék utcai épületben működik a Csongrád-Csanád Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat, a Petőfi utcai ingatlant pedig több civilszervezet is használja.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, a város tulajdonát meg kell védeni. Mint mondta, az önkormányzat az ingatlanok értékesítésére nyitott, de ingyenesen nem kívánja átadni az egyházközségnek 1,7 milliárd forintnyi vagyonát. Egy februárban végzett közvélemény-kutatás szerint a hódmezővásárhelyiek többsége nem támogatja az ingatlanátadást és ezt az önkormányzati választásokon kinyilvánított akaratukkal is megerősítették – mondta a politikus.

Az önkormányzat és az egyházközség között az ingatlanok miatt több per is folyamatban van. A közgyűlés hat igen szavazattal – a Fidesz-KDNP képviselőinek tartózkodása mellett - elfogadott határozatával arra szólította fel az egyházközséget, hogy szüntesse meg az önkormányzattal szemben indított igénypereket.

A képviselők megváltoztatták a jövedelemhatárokat is, amelyek alapján a városban élők a különböző települési támogatásokat igényelhetnek, így bővült a jogosultak köre. Januártól például azok kaphatnak lakásfenntartási támogatást, akiknek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem éri el a 91 770 forintot, eddig ez a határ 79 800 forint volt.

Pályázatot írnak ki a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatói posztjára, mert az eddigi vezető, Nahimi Péter megbízatása – saját kérésére – szeptember 9-én megszűnt. A pályázatok október 31-ig nyújthatók be, az új vezetőt öt évre választják, munkáját januárban kezdheti meg. A közgyűlés döntött arról is, hogy – takarékossági okokból - szerdától a múzeum több egysége is rövidebb ideig tart majd nyitva.

Pályázatot írnak ki három önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság – a Hódfó Nkft., a Vásárhelyi Médiacentrum Kft., valamint a Hód-Fürdő Kft. - ügyvezetői posztjára is, mert a jelenlegi vezetők szerződése az év végén lejár.