Nyitókép: Infostart

Már nyaldossa a Duna a Római-partot, nézze meg legfrissebb fotóinkat!

Infostart
2024. szeptember 17. 13:40
Lassan ellepi a Duna a Római-part sétányát, azt a részt, ahol a büfésor található. Nézze meg kedd déli fotóinkat!

A budapestiek kedvenc hekksütőit fenyegeti már a Duna a Római-parton. A víz kedden érte el a part menti sétányt. Holnap már nem lehet itt sétálni.

fotó: Infostart

Mindenesetre egyelőre két védelmi vonalat alakítottak. Az egyik, a Királyok útjánál van, itt valamivel mélyebb a part. Ide már nem lehet behajtani autóval és a 34-es busz vonalát is módosították. Lezárták az árvízi kapukat és valószínűleg víz alá kerül majd több szálloda és partmenti étterem valamint a Római Teniszakadémia is.

fotó: Infostart

Valamivel délebbre (a Belváros felé) viszont a part menti sávnál folyik a védekezés. A volt Postás üdülőt, amely most apartmanház, homokzsákokkal próbálják megvédeni.

Ez azt jelenti, hogy az Emőd utcánál ki lehet hajtani a Nánási útra, és itt még a busz is közlekedhet.

A vízügy legfrissebb előrejelzése szerint holnapra újabb egy méterrel emelkedik a Duna, a tetőzést vasárnap reggelre várják, 849 centivel. Ez 42 centiméterrel maradna el a 2013-as csúcshoz képest. Akkor egyébként mindenki kitelepítettek a Nánási út - Királyok útja vonalon belülről, ami hullámtérnek számít. Itt az elmúlt 25 évben több üdülőnek mondott lakópark épült fel.

Az is igaz, hogy a 11 évvel ezelőtti áradás után megépült az a gát, amely a visszaduzzadó Arany-pataktól védi meg a Pók utcai lakótelepet.