Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Pintér Sándor az árvízi védekezésről: a felkészültség 100 százalékos

Infostart
2024. szeptember 16. 10:51
Mosonmagyaróváron szükségtározó nyílik, Budapesten a hétvégére várják a tetőzést. Felállt az operatív törzs.

Pintér Sándor belügyminiszter sajtótájékoztatót tartott a Magyarországra érkező árhullámmal és az ezzel kapcsolatos előkészületekkel kapcsolatban.

A belügyminiszter az Index tudósítása szerint elmondta, a felkészültségi szint 100 százalékos, az Országos Mentőszolgálat, a rendőrség és a honvédség 12 ezer fővel felkészült, hogy bárhol segítsen, ahol arra szükség van.

Kiemelte a nehéz osztrák helyzetet, és azt, hogy ugyanaz a Borisz ciklon okoz nálunk is problémát.

Az eseményen hivatalosan is bejelentették az operatív törzs felállítását, amelynek résztvevője a honvédség is, akik 12 ezer fővel és megfelelő technikai eszközökkel állnak rendelkezésre, szükség esetén helikopterekkel is. A büntetés-végrehajtás is kész részt venni a védelemben, ahogy a rendőrség is.

Pintér Sándor végül arról beszélt, hogy az éjszaka érkező adatok alapján mindig a hajnali órákban összesítik az eredményeket, és ezek alapján határozzák meg a következő nap feladatát. Rétvári Bence államtitkár pedig minden nap reggel 9 órától tájékoztatja a sajtót a legfrissebb fejleményekről.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy a Lajtán rekord közeli lehet az árvíz, ezért

Mosonmagyaróvárnál megnyitnak egy szükségtározót.

A főigazgató kitért arra is, hogy a Dunán a Szigetközi szakaszon lehet rekord közeli a szint. A Szigetköznél szerdán, Komáromnál csütörtökön, pénteken, Budapesten a hétvégén tetőzhet a vízszint, várhatóan 30-40 centiméterrel a 2013-as szint alatt.

Góra Zoltán, katasztrófavédelmi főigazgató többek között elárulta, hogy az árhullám levonulását drónokkal is tudják követni, a feladatokra felkészültek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
ÁRVÍZ - Pintér-Láng--Góra - sajtótájékoztató
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást