Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Hétfőtől harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség a fővárosban

Infostart / MTI
2024. szeptember 14. 17:18
A folyó várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik a fővárosban.

Hétfőtől harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség szintje Budapesten - közölte a főpolgármesteri hivatal.

Tájékoztatásuk szerint a legfrissebb előrejelzések alapján hétfőtől napi egy méterrel emelkedik a Duna vízállása Budapestnél, ahol a folyó várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik. Mivel ilyen vízállásnál a védekezés sokkal intenzívebbé válik, a főpolgármester szeptember 16-án, hétfőn nulla órától minden budapesti szakaszon harmadfokúra emeli az árvízvédelmi készültséget - tették hozzá.

A védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hétfőn megkezdi a Nánási-Királyok útja védvonal kulissza átjáróinak zárását és egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltés kiépítését. Az ideiglenes védmű építése miatt hétfőtől a Királyok útját lezárják a közúti forgalom elől - olvasható a közleményben.

A Margit-sziget alacsonyabban fekvő részeinek védelmét homokzsákokkal erősítik meg, melyek töltéséhez - a 2013-as árvízi védekezés tapasztalatai alapján - nagy teljesítményű gépeket használnak. Az árvízi helyzet függvényében a jövő hét közepén lezárhatják a Margit-szigetet a jármű- és gyalogosforgalom elől - jelezték.

Az alsó rakpartot várhatóan szeptember 17-én, kedden önti el a Duna. A rendezvény miatt a hétvégére egyébként is lezárt, belső pesti rakpartszakaszokat az árvíz levonulásáig nem nyitják újra. A pesti alsó rakpart többi részét, valamint a budai alsó rakpartot szeptember 16-án, hétfőn 20 órától teljesen lezárják. A rakpartokon szombat 0 órától már tilos megállni, az ott parkoló autókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság hétfőn elszállítja - hívták fel a figyelmet.

Budapest és a környező települések ivóvízellátásának zavartalansága érdekében a Fővárosi Vízművek megkezdte az üzemeltetésben lévő kutak, gépházak és szivattyúk fokozott ellenőrzését. Az ivóvíz minőségét a társaság laboratóriuma folyamatosan ellenőrzi - húzták alá.

A folyó menti területek közösségi közlekedésében a jelenlegi előrejelzések alapján a jövő hét közepén valószínűleg szükség lesz korlátozásokra, melyek részleteit a szakemberek a jövő hét elején tudják meghatározni - közölte a főpolgármesteri hivatal.