Nyitókép: Paks II. Atomerőmű Zrt.

Ötezer fő befogadására alkalmas komplexum épül Pakson

Infostart
2024. szeptember 12. 15:38
Az orosz vendégmunkások beilleszkedését is segítik.

Felívelő szakaszban van a Paks II. projekt - nyilatkozta az economx.hu portálnak Rákóczi Péter, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, akit az éítkezés részleteiről kérdeztek. Úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb engedélyekkel rendelkeznek, kiemelten fontos a létesítési engedély, amelyhez benyújtották már a frissített előzetes biztonsági jelentést. Ehhez ehhez szükség volt a résfal befejezésére és a talajszilárdítás megkezdésére, illetve az így nyert adatokra.

Megtörtént a talajkiemelés is, elsőként az ötös blokk nukleáris szigete alatti területen, ahol már befejeződött a talajszilárdítás, a hatos blokk alatt elkezdték a terület megerősítését. Elkészült a 2,7 kilométer hosszú, vízzárást biztosító résfal is, amely körbefogja a teljes területet.

Sorra épülnek a blokkok létesítéséhez szükséges úgynevezett felvonulási épületek is. A betonüzem komplexum már elkészült, de épül a 11 ezer négyzetméteres acéltermékeket készítő műhely is, amelynek alapterülete akkora, mint a Fővám téri vásárcsarnoké - mondta Rákóczi Péter.

Fontos mérföldkő a projekt szempontjából, hogy a legnagyobb tömegű, 730 tonnás olvadékcsapda augusztusban megérkezett Paksra, Oroszországban pedig zajlik a reaktortartály gyártása.

Jelenleg ezer fő dolgozik a területen, ez a létszám pedig folyamatosan emelkedik - árulta el a kommunikációs igazgató. Ugyanakkor a csúcsidőben nyolc-tízezer dolgozóról beszélhetünk, ám a létszám növekedésével összhangban a szükséges férőhely biztosított.

Elszállásolásukra a munkaterület közvetlen szomszédságában kerül sor. A szigetszerűen kialakításra kerülő területen minden alapvető infrastruktúra rendelkezésre fog állni a munkavállalók számára, az élelmezéstől az egészégügyi szolgáltatásokon át a kikapcsolódásig (például sportpályákkal). A több ezer fős létszám tehát közvetlenül nem fogja a várost terhelni. A hatóságok között már folynak az egyeztetések az első ütemben ötezer fős komplexum kiépítéséről - magyarázta Rákóczi Péter.

Közben az Ipari Park szélén tavaly ősszel elkészült egy háromszáz fős munkásszállás is - az első lakók a közeljövőben érkeznek, a feltöltés ütemesen történik. Vagyis biztosítottak a gördülékeny, folyamatos munkavégzés feltételei - értesült az Economx.

Az érkezők elszállásolásában Kern Tatjána – 2004 óta a Magyarországon Élő Orosz Honfitársak Koordináló Bizottságának az elnöke – a Roszatom kapcsolattartójaként vesz a projektben részt. Az ő feladata, hogy otthont találjon az ide költöző oroszoknak, segítsen beilleszkedésben és koordinálja a feladatokat a fogadó városokkal.