Nyitókép: Dr_Microbe / Getty Images

Aggasztó számok a szamárköhögés-járványról

Infostart
2024. szeptember 7. 12:57
Július közepéig 185 szamárköhögéses esetet regisztráltak, az azóta eltelt öt hét alatt viszont már 342-en fertőződtek meg - írja egy lap..

A Válasz Online információi szerint volt olyan hét nyár közepe óta, amikor közel háromszorosára nőttek az esetek.

A lap emlékeztet rá, hogy Magyarországon 2023-ban egyetlen szamárköhögéses fertőzésről tudott a járványügyi hatóság.

Májusban fordult elő először, hogy egy hét alatt tíznél több beteget jelentettek, júniusban emelkedett 20 fölé ez az érték. A járványügyi hatóság, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) július közepén erősítette meg, hogy szamárköhögés-járvány van Magyarországon. Galgóczi Ágnes járványügyi főosztályvezető azt mondta, azon a héten 32 eset volt, és ezek negyede csecsemőkorú.

Az eddigi csúcsértéket az augusztus 20. előtti héten jegyezték fel, akkor hét nap alatt 89 embernél gyanakodtak a súlyos fertőzésre. (A járványügyi hatóság a gyors reagálás érdekében olyan eseteket is feltűntet, amelyeket laboratóriumi úton még nem igazoltak, később a számokat korrigálják.) A hatóság legfrissebb jelentése szerint idén összesen már 527 fertőzés történt.

Az újság szerint

2024. augusztus 25-ig 123 csecsemő fertőződött meg.

Az is írják, hogy júliusban két egy évnél fiatalabb gyerek halt meg a súlyos betegségben.

A szamárköhögés ellen elsősorban védőoltással lehet védekezni. A csecsemők azért veszélyeztetettek, mert még nem oltottak, vagy a két hónapos korban első beadott első oltás még nem fejti ki védőhatását.

A szamárköhögés elsősorban a fiatalok betegsége, az utolsó négy hét jelentéseiből kitűnik, hogy az esetek 54 százaléka 20 évnél fiatalabbakhoz köthető. Az idősebbek között a 40–49 éves korosztályban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet, összesen 44 esetet a 201-ből. A csecsemők sérülékenységét jelzi, hogy ugyanekkor a 12 hónapnál fiatalabbak közül 61-en fertőződtek meg.