Nyitókép: fotó: Infostart

Apad a Balaton, tavaly ilyenkor sokkal jobb volt a helyzet

Infostart
2024. szeptember 1. 08:17
91 centire süllyedt a Balaton vízszintje, tavaly ilyenkor 102 centis volt a tó.

Egy évvel ezelőtt, szeptember 1-jén 102 centis volt a Balaton vízszintje, Akkor arról írhattunk, hogy az augusztus 28-án és 29-én mért vízszinthez képest két centivel magasabb a vízállás a magyar tengeren.

Ritkán van példa arra, hogy ilyen időszakban emelkedik a Balaton vízszintje, amely nyár végétől, ősz elejétől inkább csökkenni szokott.

Most azonban 3 nap stagnálás után vasárnap reggelre csak 91 centi volt az átlagos vízszint. Mindez azért is lehet aggasztó, mert szeptember mindig száraz hónapnak számít, és ilyenkor még 10-15 centit csökken a tó. 2022-ben például szeptember elején 75 és 80 centi között mozgott a vízállás, így nem csoda, hogy októberre 70 centi alá csökkent a vízszint.

Balatonfüred, 2024. március 28. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) Balaton elnevezésű új katamaránja érkezik Balatonfüredre a 178. balatoni hajózási szezon első napján 2024. március 28-án. A kormány döntése alapján a cégnél több mint hatmilliárdos tőkeemelés történt, ez tette lehetővé a több mint 5 milliárdos beruházást, amelynek révén a tesztüzem után két új komp és két új katamarán állt forgalomba. MTI/Bodnár Boglárka

Az időjárásjelentések szerint még legalább 10 napig nyáriasan meleg idő várható. Ez még akkor is igaz, ha a tó körül olykor heves zivatarok pattannak ki. Mára is meleg időt mondanak az előrejelzések és hétfőn sem lesz változás, a tanév első napján sok napsütésre és hőségre kell készülni. Északnyugaton növekedhet meg kissé a fátyolfelhőzet, reggel nyugaton gyenge zápor nem kizárt, de számottevő csapadék sehol sem várható. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. Délután 31-36 fok között alakul a hőmérséklet - írja az Időkép.