Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Megvan, mikor érkezik szeptemberben a nyugdíj

Infostart
2024. augusztus 29. 04:40
Hivatalosan a hónap 12. napján utalja a nyugdíjfolyósító a nyugdíjakat, kivéve, ha a dátum hétvégére esik. Szeptemberben azonban más lesz a helyzet.

A hivatalos nyugdíjfolyósítási dátumok szerint 2024-ben is többnyire a hónap 12. napján utalnak a nyugdíjasoknak. Szeptemberben ennek megfelelően 12-én, csütörtökön érkeznek az utalások - írja a Pénzcentrum.

Azok, akiknek a posta kézbesíti a nyugdíját, idén is a Magyar Posta által kiadott kézbesítési naptárban megjelölt napon számíthatnak az érkezésére. A szóban forgó naptárat a posta tavaly novemberben küldte ki.

A Magyar Államkincstár (MÁK) januárban tájékoztatót tett közzé a nyugdíj bankszámlára való igényléséről.

Ez több előnnyel is járhat a postai úton történő kézbesítéssel szemben, ugyanis egyrészt a bankban nem férhet hozzá más a pénzhez, másrészt az utalás azonnali, ahogy esedékessé válik.

Ráadásul a postai kifizetésre többet kell várni.

A MÁK közlése szerint az utalásra vonatkozó igényt írásban kell bejelenteni a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak. Ennek feltétele, hogy a folyósítás csak a nyugdíjas saját bankszámlájára történhet, vagy olyanra, melynek társtulajdonosat, tehát van fölötte rendelkezési joga. A kérelem könnyen és gyorsan beadható ügyfélkapus bejelentkezéssel a magyarorszag.hu oldalon.

De a szükséges nyomtatvány a MÁK weboldalán is megtalálható. A kitöltött példányt vagy az azonos adatokat tartalmazó levelet postai úton vagy személyesen is el lehet juttatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz.