Nyitókép: AntonioSolano/Getty Images

Egy gimnázium jelezte: nem veszi el a mobilokat a diákoktól

Infostart
2024. augusztus 27. 09:44
Indul a tanév, a tanárok az évnyitó tantestületi értekezleteken faggatják az intézményvezetőket, hogy mi lesz a mobilos korlátozás gyakorlata.

Erre sok helyen még nincs kész terv. Vannak azonban kivételek: a VII. kerületi Madách Imre Gimnázium például közleményt adott ki a honlapján, amely szerint nem veszik el az okostelefonokat.

"Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem vesszük el. Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel – erről ír közleményében a VII. kerületi Madách Imre Gimnázium. Hozzátették: „a mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait házirendünk már régóta tartalmazza, amit eddig is betartattunk. Ennek érvényesítése szigorúbb lesz. Kérünk minden diákot, hogy órai magatartásával senki se kockáztassa azt, hogy az okos eszközöket a tanítás előtt el kelljen venni" – olvasható.

Az iskolai mobilhasználat korlátozásának mikéntjét részletező, augusztus 8-án megjelent 245/2024. (VIII.8.) Korm. rendelet szerint a "használatban korlátozott tárgyat" be lehet vinni az intézmény területére, de azt a tanítási nap kezdetén, az intézmény házirendjében meghatározottak szerint le kell adni és azt csak a tanítási nap végén kaphatja vissza a tanuló. Vannak kivételek, ilyen például, hogy az okoseszközök, így az okostelefonok is használhatók a tanórákon, ha az intézmény igazgatója egészségügyi célból, vagy pedagógusa oktatási célból engedélyezte egy adott időszakra.