Nyitókép: balatonihal.hu

Zuhantak a pontyok a Balatonba

Infostart
2024. augusztus 23. 11:10
Kétnyaras pontytelepítést végeztek a balatonföldvári kikötőben.

A balatonihal.hu számolt be képekben arról, hogy két fuvarral összesen 3140 kg pontyot engedtek egy csúszda segítségével a Balatonba.

Mindez azért is érdekes, mert a napokban számoltunk be arról, hogy vízügyesek és civilek szedték össze az elpusztult haltetemeket néhány napja a Kis-Balatonon, ahol harcsák, pontyok, süllők és dévérkeszegek hullottak el nagyobb számban a Kis-Balaton Somogy vármegyei vízterületén, a 2-es tározón történt halpusztulásban.

Az InfoRádióban Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese azt mondta, a halpusztulás csak egy kis területet érintett, ami a teljes, 73 négyzetkilométeres Kis-Balaton vízvédelmi rendszernek egy 3-4 százalékos része.

"Ez a Kis-Balaton vízvédelmi rendszernek egy speciális területe, ami a vízminőségi káresemények rendezésére lett kialakítva. Alapvetően egy nem átfolyásos, hanem egy zárt vízrendszer, ami alap üzemeltetési állapotában nincsen kapcsolatban a tározótér többi részével" – mondta el.

Fenti interjúnk készülte után közleményt adott ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN), amely szerint az első vizsgálatok azt mutatják, oxigénhiány okozta a történteket.

Azt írták, a halgazdálkodási társaság dolgozói öt napon át gyűjtötték a tetemeket, egyben vízlevegőztető berendezésekkel előzték meg a további kárt. Az elpusztult halak jelentős része idős dévérkeszeg, nagyméretű ponty, harcsa és egynyaras korú süllő volt.