Nyitókép: Balogh Zoltán

Eljárás indult a tisztségeiről lemondó Győrffy Balázs ügyében

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. augusztus 23. 16:48
Távozik a közéletből Győrffy Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője és a Nemzeti Agrárgazdasági kamara elnöke, mert csütörtökön éjjel ittas állapotban bántalmazott egy nőt.

"Elbuktam és ezért vállalok minden felelősséget és következményt. A múlt éjjel ittas állapotban vitába keveredtem egy hölggyel. A vita a legnagyobb sajnálatomra tettlegességig fajult" - írta pénteken a közösségi oldalán Győrffy Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Mint arról az Infostart is beszámolt, a politikus nem emlékszik a történtekre, de tudja, hogy amit tett, elfogadhatatlan. Elnézést kért mindenkitől, legfőképpen az érintettől. Minden közéleti pozíciójáról lemondott, így az EP-képviselői mandátumáról és a Nemzeti Agrárkamara elnöki tisztéről is, a Fideszből pedig kilépett. Jelezte: vállalja a tette jogi következményeit is.

A Fidesznek a Facebookon megjelent reakciója szerint Győrffy Balázs viselkedésére nincs mentség, aki ilyen vállalhatatlanul és elfogadhatatlanul cselekszik, annak azonnal távoznia kell a közösségből.

A Központi Nyomozó Főügyészség közölte, hogy

az ügyben súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt eljárás van folyamatban.

Az Index összegzése szerint a megüresedett európai parlamenti helyre tíz politikus lehet esélyes. Ha egy mandátumról lemondanak, annak betöltése az érintett tagállam szabályai szerint történik, és arra a lehető leggyorsabban sort kell keríteni, de erre nincs hivatalos határidő. Az új képviselő személyéről a tagállam tájékoztatja a EP-t, és azt később bejelentik a plenáris ülésen. Az új EP-képviselő csak azt követően léphet hivatalba, hogy aláírta az összeférhetetlenségről szóló nyilatkozatot.

A 2024. június 9-i európai parlamenti választáson a Magyarországot megillető 21 mandátumból a Fidesz–KDNP 11-et szerzett meg. A lista 4. helyén szerepelt a lemondott Győrffy Balázs. Mivel a párt 21-es listát adott meg, tíz személy közül választhat az alábbi listáa szerint. (A mandátumra esélyes képviselőjelöltek dőlt betűvel szerepelnek. Az első esélyes a dőlt és félkövér betűvel szereplő Bólya Boglárka.)

  1. Deutsch Tamás
  2. Gál Kinga
  3. Gyürk András
  4. Győrffy Balázs
  5. Hölvényi György (KDNP)
  6. Szekeres Pál
  7. Ferenc Viktória
  8. Vicsek Annamária
  9. Győri Enikő
  10. László András
  11. Schaller-Baross Ernő
  12. Bólya Boglárka
  13. Petri Bernadett
  14. Hegedűs Barbara
  15. Kavecsánszki Ádám
  16. Juhász Hajnalka (KDNP)
  17. Kósa Ádám
  18. Hidas Dóra
  19. Tóth Edina
  20. Magyar Ágnes Zsófia
  21. Tordai-Lejkó Gábor

Győrffy Balázs 1979-ben született Pápán. Nemesgörzsönyben nevelkedett. A Pécsi Tudományegyetemen szerzett diplomát, de tanult Londonban és az Amerikai Egyesült Államokban is. Tanulmányai végeztével a családi gazdaságukban, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban dolgozott.

2006 és 2014 között szülőfaluja, Nemesgörzsöny polgármestere volt.

2010 óta többször is a Fidesz országgyűlési képviselőjévé választották. A parlament mezőgazdasági bizottságának tagja, illetve 2018-tól a testület alelnöke volt. 2013 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, legutóbb 2022-ben választották újra öt évre.

Országgyűlési mandátumáról július 9-én lemondott Hidvéghi Balázs javára, mert európai parlamenti képviselőként folytatta volna a munkáját. Az uniós törvényhozásba a kormánypárti lista negyedik helyéről jutott be.

Számos társadalmi tisztséget is betöltött, vagy még most is visel. A Varga Gyula Református Általános Iskola és a Szász Pál Református Óvoda igazgatótanácsának elnöke, a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke, a GABÉRT Szövetkezet igazgatósági tagja, a Pécsi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense, illetve a Nemesgörzsönyi Református Egyházközség presbitere.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Győrffy Balázs mindenről lemond, mert bántalmazott egy nőt - FRISSÍTVE
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást