Nyitókép: BKK

Kulcsfontosságú döntés a fővárosi villamosközlekedés ügyében

Infostart
2024. augusztus 15. 05:50
Augusztus végéig lehet kitölteni a társadalmi egyeztetéses kérdőíveket.

Társadalmi egyeztetés indul a pesterzsébeti villamoshálózattal és a dél-budapesti villamosgyűrűvel kapcsolatban - közölte Budapesti Közlekedési Központ.

A projektek célja, hogy még vonzóbbak legyenek a kötöttpályás közösségi közlekedési lehetőségek. A BKK vizsgálja az egyik dél-budapesti villamosgyűrűvel kapcsolatos kérdéseket is, így például a XX. és XXI. kerület közötti kötöttpályás kapcsolat megteremtését.

Mint a BKK írta, a pesterzsébeti villamoshálózat helyzete Budapest egyik régóta megoldatlan problémája. A Topánka utca környéki sűrűn lakott városközponti, lakótelepi területeket a villamosok jelenleg elkerülik, ezzel a Dél-Pesten közlekedők korszerűtlen hálózaton, belvárosi összeköttetést nem adó, sokszor zsúfolt autóbuszokkal, átszállással juthatnak csak el a belsőbb városrészek felé.

A közlekedési problémákra hosszútávú megoldást jelenthet a dél-budapesti villamosgyűrű, amely egyrészt gyors, környezetbarát, kötöttpályás kapcsolatot biztosíthat Csepel számára a Gubacsi hídon, majd egy új átkelőn át egészen Budáig, becsatlakozva az ottani villamoshálózat déli végébe. A projekt részeként először meghosszabbítanák a 3-as villamos vonalát: a Török Flóris utcából kiágazva új villamosvágányt építenek, amely elvezeti a villamosokat Pesterzsébet városközpontját is feltárva a Helsinki útig.

A projekt másik része Pesterzsébet és a belváros között biztosítana a mainál lényegesen gyorsabb eljutást a BKK szerint: a Közvágóhídnál, a Soroksári út és a Gubacsi út között megépülő úgynevezett Kvassay-áttörés lehetővé teszi, hogy a pesti rakparti villamosok a Mester utca–Haller utca útvonal helyett közvetlenül a Soroksári úton haladhassanak tovább a Jászai Mari tér felé. A vágányépítéssel érintett közterületek is átalakulhatnak, így gyalog, kerékpárral és autóval is biztonságosabban lehet majd közlekedni.

A pesterzsébeti villamoshálózat fejlesztéséről itt olvashatók részletek, a társadalmi egyeztetéshez pedig ide kell kattintani.

A BKK arra kér mindenkit, hogy fejtse ki a véleményét, mondja el javaslatait a kérdőívek kitöltésével augusztus 31-ig. A pesterzsébeti villamoshálózattal, valamint dél-budapesti villamosgyűrűvel kapcsolatos kérdőív letölthető a BKK oldaláról. Az ív online módon, hagyományos levélben vagy személyesen is eljuttatható a BKK-hoz.