Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Kitüntetéseket adott át az államalapítás ünnepe alkalmából Lantos Csaba

Infostart / MTI
2024. augusztus 15. 15:47
Augusztus 20-a ma is a sikeres országépítést, a veszélyekkel való bátor megküzdést, a bölcs előrelátást és a jövőbe vetett hitet jelenti – mondta az energiaügyi miniszter csütörtökön Budapesten, az állami kitüntetések átadása alkalmából rendezett ünnepségen.

„Szent István ünnepe azért gyűjt össze bennünket évről évre, hogy erre emlékezzünk” – fogalmazott Lantos Csaba. Ünnepi beszédében a miniszter kiemelte: a nehézségek sem lettek kisebbek, a küzdelmek sem lettek könnyebbek. A világgazdaság súlypontjainak átrendeződése egyre gyorsabb ütemben zajlik, a globális verseny kritikus szakaszba lépett, és Európa lemarad, ha nem tesz meg mindent a versenyképesség növelése érdekében – fejtette ki.

Az Energiaügyi Minisztérium a frontvonalban van, munkája közvetlen hatással van arra, hogy Magyarország hogyan küzdi le a mostani nehézségeket, és milyen sikerrel találja meg helyét az átalakuló világgazdaságban – hangsúlyozta a miniszter. Az energiaügyek területén Magyarország számára meg kell találni a legjobb megoldásokat a biztonságos, fenntartható és megfizethető ellátás érdekében. Továbbra is elsődleges az ország energiabiztonságának garantálása és az energiaszuverenitás erősítése – mondta egyebek mellett.

Az ünnepségen Lantos Csaba Magyar Érdemrend Parancsnoki keresztje a csillaggal kitüntetést adott át Lepsényi István Széchenyi-díjas gazdasági mérnöknek, gépészmérnöknek, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnökének.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést kapott Házi Gábor villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont Atomenergia-kutató Intézete Reaktor Monitorozó és Szimulátor Laboratóriumának vezetője, és Kaderják Péter közgazdász, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zéró Karbon Központjának vezetője, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője.

Budapest, 2024. augusztus 15. A díjazottak Lantos Csaba energiaügyi miniszter (első sor, k) társaságában az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepe alkalmából odaítélt állami kitüntetések átadásán. MTI/Hegedüs Róbert

Magyar Érdemrend Lovagkereszttel tüntették ki Biczók András közgazdászt, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. volt vezérigazgatóját, Bódi Illés árvízvédelmi tanácsadót, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott szolgálatvezetőjét, ifj. Chikán Attila közgazdászt, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, Ferencz I. Szabolcs közgazdászt, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Homonnay Ádámot, a Mol-csoport kutatás-termelés üzletágának operációs vezetőjét, Kiss Csabát, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesét és Lakatos Benjámin közgazdászt, a MET Holding AG vezérigazgatóját.

A miniszter emellett Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéseket és miniszteri elismerő okleveleket adott át.