Nyitókép: Pixabay

Lakossági programokat is szervez a 100 éves Magyar Gyermekorvosok Társasága

Infostart
2024. augusztus 13. 18:55
A centenárium alkalmából a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsát ki.

2024-ben alapításának 100. évfordulóját ünnepli a Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT). A centenárium alkalmából, „Szívvel-lélekkel, tudománnyal” mottóval sokszínű programsorozatot terveznek. A jubileumhoz kapcsolódva megjelenik még a 2100 fős tagsággal rendelkező szervezet történetét összefoglaló kötet, a Magyar Nemzeti Bank pedig emlékérmét bocsát ki.

A szervezet közleménye idézi Nagy Anikót, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnökét, aki úgy fogalmazott: a szervezet célja továbbra is – az alapító szándékával megegyezően – a magyarországi gyermekgyógyászat tudományos fejlődésének elősegítése, a szakmai tudásanyag bővítése a beteg gyermekek minél magasabb szintű ellátásának érdekében. Hozzátette, a gyermekorvosok 100 éve szolgálják a társadalmat hazánkban, gyógyítják, vigyázzák gyermekeinket; munkájuk során eddig 14 millió gyermekről gondoskodtak az ellátórendszerben.

Az ünnepi események részeként

  • online előadások és "élő" beszélgetések szólnak majd a hazai gyermekgyógyászat 100 éves történetéről. Jeles professzorok visszaemlékezéseit lesznek hallhatók, akik szakterületük kialakulásáról, fejlődéséről és jövőjéről is beszélnek. A tudományterület kiválóságaival életútinterjúk készülnek.
  • a centenárium jegyében az első magyar gyermekkórházak falán emléktáblákat helyeznek el, az ugyancsak 100 éves debreceni és a pécsi gyermekklinikákat külön is köszöntő programok zajlanak.
  • lakossági edukációs kampányokat szerveznek majd az MGYT honlapján és közösségimédia-felületén, emellett lesz egy gyermekrajz-pályázat is, középpontjában az egészségtudatossággal.
  • a hazai gyermekgyógyászat történetiségét, mérföldköveit, relikviáit egy kamaratárlat mutathatja be a jövőben.
  • nagyszabású hangversenyt szerveznek október 30-án a Zeneakadémián, amelyre a hazai gyermekgyógyászokon, az ágazat támogatóin kívül a lakosságot is várják.
  • november 14-16. között Centenáriumi Kongresszust tartanak Debrecenben, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének őszi konferenciájával közösen.