Nyitókép: MTI/Komka Péter

Személyi igazolványt kapnak a madarak, és most ezt meg is lehet nézni

InfoRádió
2024. augusztus 10. 19:16
Nyárvégi madárgyűrűző akcióra várja az érdeklődőket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület augusztus 8 és 29. között a cinkotai Naplás-tónál. Az érdeklődők megtekinthetik a bemutató hálót, részesei lehetnek a gyűrűzésnek és lesz lehetőség az állatok megsimogatására is.

Tizenegyedik alkalommal tartja a cinkotai Naplás-tónál a háromhetes nyár végi madárgyűrűzési akcióját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a szakemberek azonban nemcsak itt, hanem az összes kihelyezett állomáson várják az érdeklődőket.

"Kezdődik az őszi madárvonulás, a monitorozására rendkívül jó eszköz és módszer a hálós madárbefogás" – mondta Orbán Zoltán. Az MME szóvivője kiemelte, hogy tavaly csak a Naplás-tónál 49 madárfaj 3011 egyedét fogták meg, köztük olyanokat, amelyekről az emberek többsége még nem is hallott, mint például az énekes nádiposzáta vagy a fülemülesitke.

A gyűrűzéssel kapcsolatban elmondta: alapvető elv, hogy a madár nem sérülhet meg. A gyűrűzés fő befogó eszköze a rendkívül vékony, de erős függönyháló, ami szinte láthatatlan az állatok számára. Az eszköz puhán állítja meg a madarakat, majd beleesnek egy zsebbe, aminek a tartalmát óránként, szélsőséges időjárás esetén félóránként ellenőrzik.

"A madarászok minden példányt kiszednek, majd óvatosan egy-egy vászonzsákocskába helyezik, ahol természetesen kapnak levegőt, Ezt követően beviszik őket a gyűrűzőasztalhoz" – mondta a szóvivő. A bemutatón a madarászok egyesével vizsgálják meg a példányokat, meghatározzák a fajt, a kort, megbecsülik az általános kondíciót, szárnytollakat, faroktollakat mérnek, majd rákerül a madárra a gyűrű.

"Ez az egész procedúra madaranként nem tart tovább, mint egy perc. A gyűrűvel a madár egyedileg azonosíthatóvá válik,

tehát a lábán viseli a személyi gazolványát, ezután bármikor visszafogják, meg lehet tudni, hogy merre vonul, meddig él. A Wisdom nevű albatrosz például már 73 éve viseli a gyűrűt" – emelte ki Orbán Zoltán.

Az MME szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyűrűzőállomásokat a reggel 6 és 9 óra közötti időszakban érdemes felkeresni, hiszen akkor gyűrűzik az éjszakai fogásokat. Ilyenkor akár 20-30 különböző fajjal is lehet találkozni. Akik pedig több napra terveznek, azoknak a táborvezetőknél érdeklődhetnek a részletekről. További információk az MME honlapján.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Madárgyűrűzés a Naplás tónál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást