Nyitókép: Prapass Pulsub/Getty Images

Újabb vita a tanárhiányról a kormány és a szakszervezet között

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. augusztus 7. 09:10
Az oktatásban a katonák vezénylése a Pedagógusok Szakszervezetét már a Pinochet-juntára emlékezteti, és arra hivatkozik hogy már a jegybank szerint is 16 ezres pedagógushiány van. A kormány illetékese az InfoRádióban erre reagálva azt mondta, látják a nehézségeket, de nem most kell nézni a számokat, hanem szeptemberben.

Megdöbbenéssel tapasztalta a Pedagógusok Szakszervezete, hogy "egy békét hirdető országban oktatási intézményekbe katonákat szeretnének vezényelni". Mint Totyik Tamás, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban elmondta, utoljára "a Pinochet-junta idején küldtek katonákat az iskolákba".

"Ha oktatás céljából vezényelnék őket, akkor az elfogadható döntés lenne, de most úgy tűnik, hogy akik pedagógus végzettséggel rendelkeznek, órákra is beküldhetik, akik pedig nem, de vállalják az átképzést, taníthatnak is" – vázolta, aki szerint ha igaz, amit a kormány állít, hogy nincs pedagógushiány, akkor kérdés, miért vezényelnek katonákat az oktatási intézményekbe.

A szakszervezeti elnök szerint az a baj azzal, hogy pedagógus végzettségű tanárok tanítanak is, hogy a katonák a parancsokhoz vannak hozzászokva, "ugyanez a mentalitás és stílus az oktatásban nem működik".

"Az oktatás nem egy állandó rendszer, hanem folyton változik, amihez a pedagógusoknak alkalmazkodniuk kell. Egy katonatiszt nem nagyon tud hozzáigazodni" – foglalt állás, de hozzátette, a műszaki ismeretűek "nyugodtan részt vehetnek" műszaki szakoktatásban.

Rámutatott, a Magyar Nemzeti Bank egy Szapáry György által jegyzett tanulmányban feltárta, mintegy 16 ezer tanár hiányzik a jelenlegi köznevelési rendszerből. A PSZ szerint 20 ezren hiányoznak úgy, hogy 140 ezer főállású pedagógus van, ebből 8-9 ezer a visszafoglalkoztatott nyugdíjas, a medián átlagéletkor 53 év, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok fele 12 év múlva nyugdíjba megy, közben a következő 5 évben 8-10 ezer ember állhat pályára.

Eddig csak fizika-, kémia- és nyelvtanárokból volt szerinte hiány, de az mára átterjedt más területekre, Budapesten már tanítók is hiányoznak, óvodapedagógusból például 3500. Komoly hiányt lát továbbá a hátrányos helyzetű területek oktatási intézményeiben, amin "ideig-óráig" enyhíthet a béremelés.

Kormányálláspont

Elmondta a helyzetről a véleményét az InfoRádióban az oktatásért felelős Belügyminisztérium helyettes államtitkára is, aki szerint túlzóak a 16-20-ezres pedagógushiányról szóló hírek. Balatoni Katalin azt mondta, a kormány mindent megtesz, hogy vonzóvá tegye a pedagóguspályát, épp ezt szolgálta a történelmi mértékű béremelés is.

"Ilyenkor nyáron természetes, hogy tanárok befejeznek egy státuszt és kezdenek egy másik helyen. Ilyenkor tehát számokat nézegetni, találgatni veszélyes és nem túl releváns információ, meg kell várni a szeptembert" – mondta. Szerinte az előző tanévben működött az oktatás Magyarország teljes területén, de elismerte, foglalkozni kell a pedagóguspálya vonzóvá tételével. Ezt szolgálta szerinte a bértábla helyett bevezetett teljesítményértékelés is.

"Már látunk pozitív jeleket, soha nem látott számok vannak a pedagógusképzésre jelentkező fiataloknál, ez közel 13 ezer főt jelent ebben az évben" – mutatott rá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pedagógushiány – Totyik Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Pedagógushiány – Balatoni Katalin
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást