Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kedvezett az időjárás a dinnyének, nagyon jó lesz az idei termés

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. augusztus 7. 10:52
A magyarok évente átlagosan tizenhárom kilogramm dinnyét esznek meg. Az elmúlt években nőtt a termőterület, az idei időjárás pedig kifejezetten kedvezett itthon a dinnye termesztésének – mondta az InfoRádióban Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Mint a legtöbb gyümölcsnek, a görögdinnyének is kedvezett az idei időjárás idehaza. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke az InfoRádióban elmondta: idén a megszokottakhoz képest 10-14 nappal hamarabb érett be a görögdinnye. Mindez azt jelenti, hogy körülbelül ennyivel is hamarabb ér véget a szezon.

Göcző Mátyás hozzátette: a nagyobb termelők úgy próbálják időzíteni a betakarítást, hogy augusztusban minél hosszabb ideig legyen eladható árujuk, és el tudják látni a magyar fogyasztókat megfelelő minőségű és mennyiségű magyar görögdinnyével. Úgy véli, főleg a dél-békési és a jászsági termésnek köszönhetően egészen augusztus közepéig lesz elegendő dinnye, a Nyírségben pedig csak július végén, augusztus elején indul be igazán a dinnyeszezon. Ha pedig kegyes lesz az időjárás az ottani területeken, akkor szeptember közepéig vagy akár szeptember végéig is beszerezhető lesz a gyümölcs a Nyírségből.

Az elmúlt években nőttek a hazai termőterületek, idén becslések szerint 3300 hektáron termelnek görögdinnyét, így Göcző Mátyás számítása szerint

160-180 ezer tonnányi termés realizálható majd.

Mint minden más gyümölcsnek, a görögdinnyének is jól jön a promóció és a marketing, ugyanakkor Göcző Mátyás megjegyezte, hogy a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, így nem nagyon kell népszerűsíteni. A magyar emberek átlagosan tizenhárom kilogramm dinnyét fogyasztanak egy évben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kedvezett az időjárás a dinnyének, nagyon jó lesz az idei termés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást