Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Változhat a többi felvételiző besorolási döntése a sok elszámolt pont miatt?

Infostart
2024. július 30. 18:34
Sokakban merülhettek fel kérdések az új, bonyolultabb pontszámítási rendszer miatt, de az Oktatási Hivatal mindenki jelzését megvizsgálja.

"A július 24-én megállapított ponthatárok alapján küldi ki az Oktatási Hivatal a besorolási döntést. Amennyiben további diákok nyernek felvételt az érintett intézménybe, ez a tény nem változtat a többi jelentkező besorolásán" - válaszolta az Oktatási Hivatal az eduline.hu kérdésére, hozzátéve, hogy amennyiben az esetleges egyedi pontszámfelülvizsgálat során a felvett jelentkező előrébb lévő jelentkezési helyén eléri a ponthatárt, a besorolása pozitívan változik. Az elszámolt pontok kapcsán az OH úgy tájékoztatta a lapot, hogy

ha valamilyen adminisztratív hiba történt, a pontok újraszámíthatók. Mint írják:

"A besorolási döntés ismeretében 15 napig a jelentkezőknek lehetőségük van arra, hogy az info@oh.gov.hu vagy a felveteli.eljaras@oh.gov.hu e-mail címre röviden megírják álláspontjukat pontszámítással kapcsolatban. Az Oktatási Hivatal minden jelzést megvizsgál, és ha indokoltnak találja, módosítja a besorolási döntést. A jelentkező minden esetben válaszlevélben értesítést kap még akkor is, ha a besorolási döntés módosítására nincs lehetőség, mert nem történt jogszabálysértés."

Vitályos Eszter államtitkár a múlt pénteki kormányinfón kiemelte, hogy akiknek kérdése van a pontszámítással kapcsolatban, azok forduljanak az Oktatási Hivatalhoz. Akkor hozzátette: a a besorolási döntést, vagyis hogy a jelentkező melyik intézménybe nyert felvételt, csak ezen egyeztetést követően adja ki az elkövetkezendő napokban az Oktatási Hivatal.