Nyitókép: Facebook.com/Terézváros

Megújul a főváros egyik legnépszerűbb tere

Infostart
2024. július 19. 09:38
A tér vadonatúj burkolatot, utcabútorokat és ivókutat is kap majd, illetve átalakítják a közvilágítást is.

Átláthatóbbá és gyalogosok és a téren megpihenők számára is biztonságosabbá tenné a főváros VI. kerülete a Liszt Ferenc tér Andrássy út és Paulay Ede utca közötti részét - írja a magyarepitok.hu.

Az átalakítással érintett 1320 négyzetméternyi területen megújítják a 623 négyzetméternyi zöldfelületet is, amelynek gondozására automata öntözőrendszert építenek ki.

Új díszburkolatot is kap a tér, amely mintegy 490 négyzetméteren beton, valamint több mint 100 négyzetméternyi felületen mészkőlap lesz. A felújítandó térrészen 37 új utcabútort is elhelyeznek

- írja a szakportál.

A térrendezés keretében megszüntetik a páros és páratlan oldalak közötti rámpás átvezetést és kiemelt ágyások általi tagolást, mivel ez akadályozza a tér átláthatóságát és közbiztonsági kockázatot is jelent. Az Ady Endre szobor környéke az eredetivel azonos burkolatot kap majd, és a szobor körüli zöldfelületet úgy módosítják, hogy támogassa a gyalogosforgalmat. A műalkotás közelében található mészkőpad restaurálás után visszakerül a helyére.

Lakossági visszajelzések alapján a közvilágítást is átalakítják: új kandelábereket telepítenek a Liszt Ferenc szobor közelébe, valamint a korábban kialakított sétány világítótesteit áthelyezik, hogy javítsák a téren közlekedők sötétedés utáni biztonságérzetét. A kandelábereket új csatlakozókkal látják el, ami rendezvény esetén további díszkivilágítást tesz lehetővé.

A tér átalakításakor kiépítenek egy ivókutat és a Liszt Ferenc szobor mögötti területet úgy rendezik át, hogy oda öt párásító fúvókát építhessenek be a burkolatba.

Mint írják, a projekt megvalósítására már megjelent az ajánlattételi felhívás. Ebben rögzítik azt is, hogy a téren zajló munkálatok idején biztosítani kell nem csupán a gyalogosok biztonságos közlekedését, hanem az üzletekbe, ingatlanokba való bejutás lehetőségét is a célfuvarok és a mentők, tűzoltók számára.