Nyitókép: Pexels.com

Magyarország továbbra is kéri Brüsszeltől a közös határvédelem miatti magyar költségeket - a nap hírei

InfoRádió
2024. július 15. 22:30
Jogerőssé vált Karácsony Gergely újraválasztása. A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség nyomoz a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében.

Magyarország továbbra is azt szorgalmazza, hogy Brüsszel vegye napirendre a közös határvédelem miatt felmerülő magyar költségeket. A pénzügyminiszter az Indexnek azt mondta: a költségek nagyjából kéthavi nyugdíjkiadásban mérhető szintre emelkedtek. Varga Mihály úgy fogalmazott: a tagállamok helyett Magyarország fizeti meg annak az árát, hogy az Európai Unión belül ne legyen szükség határvédelemre.

Jogerőssé vált Karácsony Gergely újraválasztása. Délután négykor járt le a törvényben megjelölt jogorvoslati határidő, és senki sem támadta meg az eredményt a Kúrián, így a Nemzeti Választási Bizottság július 12-i, eredményt megállapító határozata jogerőssé vált. Így október 1-től ismét Karácsony Gergely lesz Budapest főpolgármestere a következő 5 éves ciklusra.

81 intézmény több ezer szakrendelésére foglalható már időpont Egészségablak alkalmazáson keresztül, és ezek száma folyamatosan bővül – közölte a Belügyminisztérium államtitkára. Rétvári Bence közleményében azt írta: az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek így, a legtöbb foglalás a bőrgyógyászat, a szemészet, a fül-orr-gégészet szakrendelésekre történt. A legtöbb szabad időpont a nőgyógyászati, a sebészeti és a tüdőgyógyászati rendelésekre van jelenleg.

Csökkent az üzemanyag-fogyasztás átlagosan 0,9 százalékkal az első félévben, ugyanakkor a prémium üzemanyagok eladása nőtt - tette közzé a Magyar Ásványolaj Szövetség. A 95-ös benzinből 2,6 százalékkal kevesebb fogyott, mint tavaly január és június között, a prémium motorbenzinből viszont 12,3 százalékkal több.

Olcsóbb lesz az üzemanyag holnaptól. A benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé 3 forinttal csökken - írja a holtankoljak. A szakportál hangsúlyozza, hogy az elmúlt időszakban a kutakon megjelenő árváltozások eltértek a nagykereskedelmi árváltozásoktól.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség nyomoz a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében. A testület tájékoztatása szerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az ügyében nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes szerve nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt.

Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását. A magyar tulajdonú pénzintézetet a legnagyobb román bank, a Transilvania Bank veszi meg, az OTP ezzel kivonul Romániából. A tranzakció értéke 347,5 millió euró.

Az FBI igazgatója szerint nincs arra utaló jel, hogy a Donald Trump elleni merénylet elkövetőjének mentális betegsége lett volna, vagy bármilyen ideológiát követett volna. Christopher Wray hangsúlyozta, hogy a nyomozás még kezdeti szakaszban van. Azt megerősítette, a támadó egy félautomata lőfegyvert használt és az autójában gyanús szerkezetet találtak, amelyet laboratóriumban fognak megvizsgálni.

Lemondott Kaja Kallas észt miniszterelnök, hogy még az idén az Európai Unió külügyi vezetője legyen. Észtország első női miniszterelnöke a tallinni elnöki palotában tartott rövid megbeszélésen nyújtotta be hivatalosan lemondását Alar Karis elnöknek. A miniszterelnök lemondása automatikusan maga után vonta hárompárti kabinetjének lemondását. A kormány ügyvezetőként marad a helyén az új kabinet július végére vagy augusztus elejére várható megalakulásig.

Orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdődött a Csendes-óceánon. A szerdáig tartó gyakorlat keretében közös légvédelmi és tengeralattjáró-elhárítási gyakorlatokat végeznek, valamint begyakorolják a menet közben történő készletfeltöltést. A hajók tengeri mentésben is részt vesznek. A gyakorlat előtt Csangcsiangban megnyitó ünnepséget tartottak.

Ukrajnának legkevesebb 25 Patriot légvédelmi rendszerre és több F-16-os harci repülőre van szüksége - jelentette ki az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij felidézte: a washingtoni NATO-csúcson szövetségesei további öt Patriot, illetve hasonló képességekkel rendelkező rendszert ajánlottak fel. Az F-16-os harci repülőkről megjegyezte, hogy azokat két hullámban kapják meg, nyáron, illetve az év végéig. Közben a német kormány visszautasította, hogy Berlin vadászrepülőgépeket adjon át Kijevnek.

A NATO többoldalú kapcsolattartó irodát nyit Genfben, hogy elősegítse a kapcsolattartást a nemzetközi és helyi civilszervezetekkel. Svájc nem tagja a NATO-nak, de partnerségi tanácsokban együttműködik az észak-atlanti szervezettel.

Olaszországban ismét a legmagasabb fokú hőségriadót rendelték el, az északi Bolzano városától a szicíliai Palermóig. Az idei nyár negyedik hőhullámát Kharónról, a görög mitológia alvilági révészéről nevezték el. Rómában ma délben 38 Celsius-fokot mértek, és a következő napokban ennél is magasabb hőmérséklet várható. Firenzében szintén 40 Celsius-fok közeli meleg van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. július 15.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást