Nyitókép: skynesher/Getty Images

Szépen kapaszkodnak a magyar egyetemek az európai rangsorban

Infostart
2024. július 12. 10:33
Nyolc magyar egyetem is jelentőset lépett előre a Quacquarelli Symonds (QS) héten nyilvánosságra hozott 2025. évi európai egyetemi rangsorában, amelyben 15 magyar egyetem is szerepel.

A legfrissebb európai egyetemi rangsor több mint 40 európai ország felsőoktatási intézményeit rangsorolta az oktatási és kutatási kiválóság, nemzetközisítés, piaci és akadémiai elismertség alapján.

Tizenöt magyar egyetemből nyolc, köztük az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem jelentősen javított pozícióján, négy pedig az egyre erősödő világverseny, az értékelésre újonnan belépő intézmények számának növekedése és a HU-rizont, valamint Erasmus+ Programokból történő jogtalan kizárás ellenére megtartotta pozícióját – olvasható a Kulturális és Innovációs Minisztérium sajtóközleményében.

Az ELTE a 190., a Debreceni Egyetem a 222., a Szegedi Tudományegyetem a 228. helyen, a BME a 247. helyen szerepel, de a legjobb 500-ban van még a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a MATE, az Óbudai Egyetem, a Miskolci és a Pannon Egyetem is.

A tárca szerint a megújult magyar felsőoktatás érdeme, hogy a magyar diákok, kutatók, egyetemek egyre erősebbek, jobbak, versenyképesebbek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy öt éve hét magyar egyetem volt a világ legjobb 5 százalékában, mára ez a szám 12-re emelkedett. Európai viszonylatban pedig idén több magyar intézmény is jelentőset erősödött a 2023-ban publikált európai egyetemi rangsorhoz képest.

„Versenyképes egyetemek, sikeres fiatalok, erős nemzet – de itt nem állhatunk meg egyetemeink élvonalba emelésében. Célunk, hogy 2030-ra legyen három magyar egyetem Európa 100 legjobbja között, és legyen egy világ TOP 100-as egyetemünk is” – emelte ki Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter.