Nyitókép: Mohai Balázs

Senki sem láthatja többé a Hableány roncsát

Infostart
2024. július 12. 15:37
Hiába keresik a Népszigeten a tragikus sorsú hajó kiemelt roncsát, akik meg szeretnék nézni, többé nem fogják megtalálni.

2019. május 29-én történt, hogy a Viking Sigyn szállodahajó keresztülgázolt a Margit hídnál a Hableány nevű turistahajón. A szerencsétlenségben meghalt a hajó kapitánya, az egyik matróz, és 25 dél-koreai turista. Az áldozatok közül egyet a mai napig eltűntként tartanak számon. A Hableány roncsait a Duna akkori magas vízállása miatt csak két héttel később tudták kiemelni.

A roncsot először Csepelre szállították, majd később Újpestre került, a hajógyár területén emelték ki. Itt állt majd négy éven át - írja a borsonline.hu.

Azonban a tárolás díja havi 300-400 ezer forint körül mozgott, amit a tragédiát elszenvedett hajó tulajdonosának kellett fizetnie, aki polgári peres eljárásban követelheti vissza a hajó értékét és az egyéb, vele járó költségeket.

Eközben a roncsot felfedezték maguknak a roncsvadászok is, akik több "relikviát" is elloptak a hajóról. Több fotó és videó is készült a partra emelt hajó belsejéről, az iszap borította motortérről, a folyó mélyét megjárt poharakról, a hűtőtáskában tárolt Tokaji furmintokról és néhány mentőmellényről. Az már a kiemeléskor látszott, hogy a jármű menthetetlen, az oldalán méretes hasadék tátongott, egyedül a hajó orráról gondolták úgy, hogy a többi részről leválasztva emlékműként még hasznosítható lehet - írja a lap.

Ez azonban a múlté, ugyanis a roncsot birtokló cég megunta fizetni a magas tárolási díjat, úgyhogy a Hableányt feldarabolták és beolvasztották - árulta el a lapnak egy, a céghez közeli forrás. Így a jövőben hiába keresi bárki is, már csak a hűlt helyét fogja találni.