Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

Kiderült, mikortól indulhatnak újra a műtétek az Uzsokiban – exkluzív

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. július 12. 14:14
Az optimális 17-20 fok helyett 25-35 fok körüli, egyes műtőkben ennél is magasabb hőmérsékleteket mértek az Uzsoki Utcai Kórház műtőiben, a beavatkozásokat a betegek biztonsága érdekében állították le – mondta az InfoRádióban az intézmény főigazgatója. Ficzere Andrea jelezte: egyes műtéteket jelenleg hajnalban végeznek el, az akut infarktusellátás ugyanakkor péntektől újra elérhető. Az új készüléket hétfőn fogják beemelni a kórháztetőre, a műtétek a szokásos módon várhatóan a hét közepétől indulhatnak újra.

Néhány napja észlelték az Uzsoki Utcai Kórházban, hogy a műtőkben folyamatosan emelkedik a hőmérséklet. Kiderült, hogy a tetőn levő három folyadékhűtő romlott el, és emiatt nem tudja azt a hőmérsékletet biztosítani a műtőkben, amely mellett biztonságos szakmai munka folyhat – mondta az InfoRádióban Ficzere Andrea, az Uzsoki utcai Kórház főigazgatója.

A problémát azonnal jelentették a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF), amelynek szakemberei több körben kiszálltak és igyekeztek megoldani a problémát, de a megoldás az új klímák érkezése lesz.

Egy műtőben optimális esetben 17-20 fok közötti hőmérsékletre van szükség, hogy az a felöltözve, sokszor ólomköpenyben dolgozók számára is komfortos legyen, és a műtétek közben a szövődmények, fertőzések veszélye is alacsonyan maradjon.

"Most sajnos azzal szembesültünk, hogy több helyen 25-30-35 fokot is mértünk. Voltak nyilván ennél extrémebb hőfokok is, de

általánosságban 30 fok körül volt a hőmérséklet, ami elviselhetetlen, és a betegek szempontjából kivitelezhetetlen így a műtét"

– mondta Ficzere Andrea.

A főigazgató szerint az elromlott klímákat "nem tegnap" szerezték be, de ha nem lennének ilyen extrémek a körülmények, akkor jól tudnának működni. A tetőn, ahol a készülékek vannak, 60 fokot mértek. "Azt szoktuk mondani, hogy a delta, a változás körülbelül 15 fok. Tehát ha kint 40 fok van, akkor eleve 25 fokot tudnak produkálni a klímák" – jegyezte meg.

Hétfőn beemelik az épület tetejére azokat az eszközöket, amelyek a remények szerint kedd-szerda körültől már biztosítják a megfelelő műtői hőmérsékletet.

"Azt tudtuk tenni, hogy lemondtuk az ügyeleti, illetve az elektív ellátást, így a műtétre szoruló betegeket olyan intézményekbe irányíthatják, ahol biztonságban tudják őket ellátni. Mi ugyanakkor fogadjuk azokat a járóbetegeket még a műtétes szakmákban is, ahol operáció valószínűleg nem indokolt, ugyanakkor a betegeket meg kell figyelni. Jelesre vizsgáztak a kollégáink, hihetetlen, amilyen szeretettel és elfogadással álltak a helyzethez:

nagyon korán, szinte hajnalban indulnak a műtők, minden műtőben megtörténnek az aznapi, korábban tervezett első műtétek,

mert ekkor még az éjszakai lehűlés miatt olyan hőmérséklet van, amikor a betegbiztonság garantálható, és a kollégák sem extrém körülmények között dolgoznak. Utána már csak a felmerülő akut, nagyon szükséges műtéteket végezzük el, mert például egy császármetszésre szükség lehet" – mondta a főigazgató. Megjegyezte: a kórház működésének humán részére van ráhatásuk és a kollégáik fantasztikus munkát végeznek, de a technológiai problémákat nem tudják ők maguk, azonnal megoldani. Segítséget kértek és maximálisan meg is kapták.

Az elmaradt akut beavatkozásokat más kórházak elvégzik, az Uzsokiban már régóta műtétre várakozó betegeket pedig rögtön behívják, amint megfelelő feltételek alakulnak ki, és próbálják majd őket mihamarabb megoperálni.

"Nyilván kell várakozni, hiszen ezek a műtétek most összetorlódtak. Hadd kérjem az érintetteket, hogy higgyék el, maximális részünkről az igyekezet. Illetve ők akkor vannak nagyobb biztonságban, ha még egy pici csúszással is, de megfelelő körülmények között vannak ellátva, nem pedig akkor, ha beerőszakoljuk őket egy olyan rendszerbe, amely a biztonságukat veszélyezteti" – mondta.

Ficzere Andrea egy örömhírről is beszámolt: péntektől újraindulhatott a kórházban az akut infarktusellátás, mert a katéteres laborban rendben van a klímarendszer, úgyhogy ott a betegeket gond nélkül el tudják látni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Leálltak a műtétek az Uzsokiban - exkluzív interjú Ficzere Andreával
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást