Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Rohamosan terjed itthon a fertőző betegség, de hiánycikk a vakcina a patikákban

Infostart
2024. június 26. 19:16
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz elismerte, hogy hiánycikk a szamárköhögés elleni ismétlő vakcina, de már felvette a kapcsolatot az érintett gyártókkal, hogy a kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina.

Gyors ütemben terjed Magyarországon is a szamárköhögés, több más európai országhoz hasonlóan. A csecsemők (2 hónaposan) és gyerekek (6 éves és 11 éves korban emlékeztető oltásként) a fertőzés megelőzése érdekében a kötelező védőoltási programok keretében kapják meg a vakcinát. A legújabb javaslatok szerint érdemes bizonyos felnőtteknek is felvenni az oltást, de a Portfolio információi szerint országos hiánycikk a megfelelő vakcina.

Járványszerű terjedést és felfutást produkál Magyarországon is a szamárköhögés, ami első hallásra azért furcsa, mert az elmúlt évtizedekben a kötelező védőoltási programoknak köszönhetően sikeresen kiszorítottuk ezt a fertőző betegséget és hazánkban rendkívül magas, 98 százalékos az átoltottság.

Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos szerint az idősek és a krónikus betegségben szenvedők a veszélyeztetettek, és az esetszám növekedésével párhuzamosan figyelmet kell fordítani a felnőttekre is, de lehetőség van felnőtt korban egy ismétlő védőoltás beadására is. Rósa Ágnes házi gyerekorvos szintén azt tanácsolta, hogy aki a megelőzésben gondolkodik, annak ajánlott a védőoltás megismétlése.

Csakhogy a felnőtteknek szánt, szamárköhögés elleni ismétlő oltás nem elérhető a patikákban, országos hiánycikk és nem is rendelhető. A portál érdeklődésére a Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közöltre, hogy a Nemzeti Immunizációs Program tartalmazza a szamárköhögés elleni alapimmunizálást és az újraoltásokat, de "az utóbbi években a lakosság részéről minimális igény mutatkozott a pertussis komponenst tartalmazó oltóanyagok iránt, emiatt a legtöbb gyógyszertár nem tartott készleten ilyen vakcinákat". Az NNGYK ugyanakkor hangsúlyozta, hogy noha az EU számos országához hasonlóan 2024-ben hazánkban is megemelkedett a jelentett szamárköhögéses esetek száma, de országos járvány nincs.

Az is jelezte a hatóság, hogy felvette a kapcsolatot a pertussis tartalmú vakcinák gyártóival, hogy a kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina, amely receptre felírva megvásárolható. "A gyártóktól az a visszajelzés érkezett, hogy napokon belül nagyobb mennyiségben lesz elérhető a gyógyszertárakban a szamárköhögés elleni oltóanyag" – áll az NNGYK válaszában.