Nyitókép: MTI/Ruprech Judit

Háromnegyedes győzelem a roma nemzetiségi választáson

Infostart
2024. június 12. 10:31
Csak két szervezetnek sikerült listát állítania.

Az országos roma nemzetiségi választásra csak a Cigány Közösségek Szövetségének (CiKöSz) és a Roma Polgárjogi Mozgalomnak (RPM) sikerült listát állítania. A Népszava beszámolója a roma listákra 96 ezer érvényes szavazat érkezett. Ebből előbbi, a Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő elnökletével működő szervezet 71 700 szavazatot kapott, míg a másik induló borsodi szervezete 24 500-at.

A 47 fős Országos Roma Önkormányzatban ennek megfelelően a kormánypárti szervezet 35 mandátumot szerzett, ez majdnem háromnegyedes többséget jelent, az RPM 12 képviselői helyével szemben.

Lakatos Oszkár, az ORÖ általános elnökhelyettese a lapnak nyilatkozva kijelentette, a roma választási folyamat „csalások sorozata” volt. Gondok főleg a listaállításkor adódtak. Ahhoz, hogy egy szervezet elindulhasson az országos választáson, megközelítőleg 4 ezer ajánlást kellett összegyűjteni. A szervezetek azonban nem voltak tisztában azzal, hogy nem kizárólag azoknak kell szerepelniük a nemzetiségi névjegyzékben, akik ajánlóként aláírják az ívet, hanem azoknak is, akik a támogató aláírásokat gyűjtik.