Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: Budapestre jön Jens Stoltenberg – az ukrajnai NATO-részvétel a tét

Infostart
2024. június 11. 13:10
A miniszterelnök beszélt egy hétfői interjúban beszélt arról, hogy a napokban tárgyal a NATO főtitkárával.

Az M1-nek adott interjút a kormányfő, amit a hirado.hu és az MTI is összefoglalt, ám ezekből kimaradt egy fontos információ, vette észre a Portfolio a Reutersen.

Az interjú videója szerint Orbán Viktor azt mondta, a kampány és a választások után most vissza kell térni a kormányzati aprómunkához, de közben a háború vagy béke kérdésén is rajta kell tartaniuk a szemüket, mert "a kormányzati munka is hiába javul vagy üt meg magasabb színvonalat, ha közben belesodródunk egy háborúba, akkor minden úszik.

Nekünk egyszerre kell kimaradni a háborúból – már két nap múlva itt van a NATO főtitkára, arról tárgyalunk, hogy tud Magyarország kimaradni a NATO ukrajnai missziójából –, és itt vannak a mindennapi teendők is".

Mindezzel kapcsolatban a Portfolio megjegyzi, hogy az ukrajnai misszió kifejezés a kormányfő értelmezése, hivatalosan nincs szó ilyen misszióról, illetve NATO-katonák ukrajnai harcokba küldéséről sem. Utóbbi ügyben több ország abban igyekszik együttműködni, hogy katonai kiképzőket küldjenek Ukrajnába. Szabó József külügyi szakértő pedig korábban a hirado.hu-nak elmondta: a NATO-tagállamok részéről jelentős katonai kontingensek tartózkodhatnak akár pillanatnyilag is Ukrajnában, és tartózkodtak korábban is. Ezek kiképzési feladatokat látnak el (vagy például német katonák a német hadi felszerelések karbantartást végzik) és tanácsadói feladatokat hajtanak végre, ők viszont nem tartoznak a NATO kötelékeihez.

A Jens Stoltenberggel való találkozóról szóló információ az után hangzott el, hogy korábban nyilvánosságra került: dolgoznak már egy jogi megoldáson abból a célból, hogy Magyarországnak ne kelljen részt vennie a NATO területén kívüli missziókban. A jelek szerint ezt fogja megvitatni egymással a két fél.

Időközben, hétfő éjjel az is kiderült, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök nem megy el a Bukaresti Kilencek formációjának keddi, rigai csúcstalálkozójára, amelyen a kilenc ország évente elnöki szinten szokta képviseltetni magát, és így 2015 óta első alkalommal nem adnak ki az elnökök nevében zárónyilatkozatot sem – írta a Portfolio szintén a Reuters alapján. Magyarországot a rigai nagykövet képviseli majd.