Nyitókép: Facebook/Pintér Bence

Három nagyváros, ahol bajban lesz az új polgármester

Infostart
2024. június 10. 16:15
A megyei jogú városok egy töredékében kell majd ellenszélben dolgoznia a megválasztott polgármestereknek.

A 25 megyei jogú városban 14 kormánypárti, 5 ellenzéki és 6 civil jelölt lesz polgármester. A települések többségében a választáson győztes polgármester mögött magabiztos közgyűlési többség áll majd.

Kivétel ez alól a legélesebb verseny hozó Győr, ahol a 0,7 százalékos előnnyel győzött a baloldali ellenzék jelöltje, Pintér Bence, csakhogy mindössze négy olyan képviselő lesz a városi testületben, akit a polgármestert jelölő LMP, Momentum, egy civil szervezet, valamint az MSZP ad. A Fidesz-KDNP-nek a 22 fős testületben 14 képviselővel abszolút többsége lesz, így az ellenzéki polgármesternek a javaslatai elfogadásához szüksége lesz a kormánypárti képviselők támogatására is.

Pécsett sem lesz könnyű dolga az újrázó Péterffy Attilának, akit a DK–Jobbik–Momentum–MSZP és két civil szervezet jelölt, de a 24 fős testületben így is csak kilenc képviselőjük lesz. A többség megszerzéséhez vagy a 11 tagú Fidesz-KDNP-frakcióval, vagy a Kutyapárt, a Mi Hazánk és két civil szervezet egy-egy jelöltjének mindegyikével kell megegyeznie.

Szolnokon Győrfi Mihály, a Jobbik–Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd jelöltje lett a polgármester, ám a 18 fős közgyűlésben az őt jelölő szervezetek csak 8 helyet szereztek meg, és mivel a Fidesz-KDNP-nek kilencfős frakciója lesz, így az egy képviselőt delegáló LMP lehet a mérleg nyelve.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Három nagyváros, ahol bajban lesz az új polgármester
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást