Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

És most vissza a Parlamentbe! – Orbán Viktor is szót kérhet, új minisztert választhatnak

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. június 10. 08:06
Már a választás másnapján, hétfőn, utána pedig kedden is összeül az Országgyűlés. A képviselők módosítják az alaptörvényt és a gyermekvédelmi szabályokat, illetve új alkotmánybírósági elnököt választanak.

Az ügyészség és a magyar haditengerészek napjáról emlékezik meg az Országgyűlés hétfőn délután 1 órakor, majd napirend előtti felszólalások következnek.

A vasárnapi európai parlamenti és önkormányzati választások után

Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal.

Interpellációk, kérdések és azonnali kérdések is lesznek, majd a képviselők titkos szavazással döntenek arról az ellenzéki indítványról, amely megfosztaná hivatalától az államfőt. Az ellenzék egy része szerint Sulyok Tamás ügyvédként olyan szerződésekhez adta a nevét, amelyeknek köszönhetően külföldiek jutottak magyar földtulajdonhoz. Ezt a köztársasági elnök cáfolta. A témával összefüggésben a törvényhozás május 31-i rendkívüli ülésén a DK-s Gyurcsány Ferenc keveredett vitába az ülésvezető Latorcai Jánossal. "Sulyok Tamás köztársasági elnök véleményünk szerint köztörvényes bűnöző" - mondta akkor Gyurcsány Ferenc. "Kérem, hogy próbálja a jelzős szerkezeteket finomítani" - javasolta Latorcai János, mire Gyurcsány Ferenc ezt felelte: "nem tudom".

A Sándor-palota közleményben tudatta, hogy Sulyok Tamás soha nem követett el törvénytelenséget, és pert indít a rágalmazók ellen.

A hétfői ülésnap hátralévő részében a parlament egyebek mellett még egyszer megvitatja az alaptörvény és a gyermekvédelmi szabályok tervezett módosításait, másnap, kedden pedig szavaz ezekről. Az alaptörvénybe beleírják, hogy a köztársasági elnök pedofiloknak nem adhat kegyelmet, az igazságügyi miniszter ellenjegyzési kötelezettségét pedig eltörlik az ilyen döntések esetében.

"Egy olyan elnöki döntésre derült fény, ami súlyos hiba volt. Nyilvánvaló, hogy ez a súlyos hiba nem ismétlődhet meg, ezért Orbán Viktor miniszterelnök úr kezdeményezte az alaptörvényünk módosítását, és egy javaslatot terjesztett a Tisztelt Ház elé" - fogalmazott korábban Tuzson Bence.

A gyermekvédelmi szabályok szigorítását az egész rendszer felülvizsgálata előzi meg.

"Soron kívüli hatósági ellenőrzést rendeltünk el az összes, azaz 530 bentlakásos gyermekintézményben, állami, nem állami, civil, egyházi fenntartású intézményekben egyaránt" - ígérte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az Országgyűlés kedden titkos szavazással új alkotmánybírósági elnököt választ. Sajtóhírek szerint Sulyok Tamás helyét Juhász Imre veszi át az Alaptörvény felett őrködő testület élén.