Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A jövő héten már két új hídon is átkelhetünk

Infostart
2024. május 31. 15:20
Június első hetében két napon belül nyílik meg egy-egy híd a forgalom és a nagyközönség előtt.

Az egyik a Kalocsa–Paks közötti új Duna-híd, amelynek a hivatalos neve Tomori Pál híd, a másik pedig a világrekorder sátoraljaújhelyi függőhíd - írja a vg.hu.

A Tomori Pál híd lesz a huszadik átkelő a Duna magyarországi szakaszán. A nemrégiben megjelent információk szerint június 6-án, csütörtökön nyílik meg a nagyközönség előtt.

Az új Duna-híd kivitelezésnek köszönhetően Kalocsa és az M6-os autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken.

A kivitelező által közzétett adatok szerint a 946 méter hosszú hídba

  • közel 28 ezer köbméter betont építettek be,
  • a kész acélszerkezet súlya meghaladja az 5 ezer tonnát,
  • továbbá 418 kilométert tesznek ki a feszítőkábelek,
  • a folyószabályozási műtárgyakba és pillérvédelembe 82 300 tonna vízépítési kő került.

Két nappal korábban, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján pedig átadnak egy másik, különleges hidat, a világrekorder sátoraljaújhelyi függőhidat. A szerkezet az ünnepről kapta a nevét, így lett a Nemzeti összetartozás hídja.

A gyalogos kötélhíd két hegy, a Szárhegy és a Várhegy között foglal helyet. Hossza több mint 700 méter, hat acélsodronykötél tartja a magasban. Ezzel a technológiával nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon sem épült még ilyen hosszú híd, vagyis a Borsod vármegyei átkelő az egyik legnagyobbnak számít ebben a kategóriában.

Az átadás másnapján, június 5-én a sátoraljaújhelyi és sárospataki lakosok lakcímkártya felmutatása mellett ingyen próbálhatják ki a függőhidat,

június 6-tól pedig mindenki számára megnyílik, 5000 forintos jegy ellenében. Az említett két település lakói viszont viszont azután is 20 százalékos kedvezményre jogosultak.