Nyitókép: hxdbzxy/Getty Images

Nagyházi Galéria: egy elveszettnek hitt Zsolnayra is lehet licitálni

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. május 17. 08:59
A galéria tavaszi árverésén számos műkincsre, ékszerre, bútorra licitálhatnak az érdeklődők, de az igazi szenzáció a múzeumi minőségű és értékű Zsolnay szobor lesz.

Egyebek mellett 15-17. századi reneszánsz és barokk festmények, valamint bronz kisplasztikák is szerepelnek a Nagyházi Galéria és Aukciós Ház most kezdődő tavaszi árverésén.

"Ez a szokásos tavaszi, négy napig tartó árverésünk, melyen közel 1500 tétel kerül kikiáltásra" - mondta az InfoRádióban Nagyházi Lőrinc, a galéria ügyvezetője. A napok tematikusan vannak felosztva: festmények, bútorok, szőnyegek, ékszerek, ezüstök, porcelánok, műtárgyak, sőt, még csillárok is.

Az ügyvezető külön kiemelte, hogy rögtön az első napon kerül kalapács alá a Bedő-gyűjtemény egy válogatása. Ez körülbelül 150 tételt jelent, és vannak benne szobrok, festmények, bútorok és műtárgyak is.

Külön érdekesség, hogy bemutatnak és kikiáltanak egy rég elveszettnek hitt Zsolnay műalkotást is.

"A Ligeti Miklós tervezte tárgy az 1911-es torinói világkiállításra készült, és az a különlegessége, hogy elhozta a fődíjat" - árulta el Nagyházi Lőrinc. Az bizonyos, hogy a kiállításon fődíjat nyert szobor eozin mázas, és méreteiben teljes mértékben megegyezik a most előkerülttel. Ráadásul a szakma egyetlen egy darabról tudott, az viszont nem kapott eozin bevonatot.

Vagyis jó eséllyel feltételezhető, hogy ez az a darab, ami több mint száz éve fődíjat nyert, azonban a szobornak nincs feljegyzett múltja, nincs rajta külön pecsét, hogy ez lenne az a bizonyos nyertes darab. Viszont a szakértőknek nincs tudomása másik létező darabról sem más vagy azonos méretben ilyen eozin mázzal.

"Ez a bizonyos Zsolnay igen magas árról indul, 36 millió forintról, azonban egy múzeumba való darabról van szó"

- hangsúlyozta az ügyvezető.

Az árverésen ezen kívül neves 20. századi magyar festők, köztük Rippl Rónai József, Czóbel Béla, Kondor Béla és Hincz Gyula alkotásaira is lehet licitálni. Az árverési napok május 28-án 17 órától kezdődnek, és június 1-én, szombaton érnek véget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagyházi Galéria: Egy elveszettnek hitt Zsolnayra is lehet licitálni - Nagyházi Lőrinc, a Nagyházi Galéria és Aukciós Ház ügyvezetője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást