Nyitókép: Unsplash.com

Küszöbön lehet az újabb műszakivizsga-armageddon

Infostart
2024. május 16. 05:12
A járvány idején nem kellett a járműveket műszaki vizsgáztatni, ám 2022 nyarán ennek egy csapásra vége lett, az autósok pedig tömegével rohamozták meg a vizsgaközpontokat. Ennek már két éve, és most következik a második felvonás.

A 2022. június 30-a fordulópontnak számított, ekkorra kellett a Covid után mindenkinek megújíttatnia a forgalmiját. Ez tömegeket érintett, a Belügyminisztérium 2022 május 23-ai adatai szerint 2020 március 11 és az adatközlés ideje között 5 413 522 lejárt, vagy lejáró műszaki engedély található, ezek közül 4 480 936-ot már cseréltek. Vagyis május végén még mintegy 933 ezer autó műszakiját kellett egyszerre megoldani - emlékeztet a TotalCar.

A problémát a kormány is észlelte, és hagyott egy kiskaput, miszerint az érvényesség lejárta előtt lefoglalt vizsgaidőpontról szóló igazolás birtokában a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még jogszerűen lehetett használni a gépkocsikat. Aki pedig erről is lecsúszott, az már csak a vizsga napján és a vizsgálóállomásig vezethette autóját. Egy vizsgaközpont-tulajdonos szerint a korábbi havi átlag kétszeresét, vagy annál is többet kellett 2022 nyarán átvizsgálniuk.

A műszaki vizsgákkal kapcsolatos előírások nem változtak, vagyis minden négy évnél idősebb autó esetében, kétévente kötelező államilag ellenőriztetni az autója műszaki állapotát - írja a lap.

Azaz minden olyan személygépjárműnek, aminek 2022 nyarán újították meg a műszakiját, idén ismét fel kell keresnie egy vizsgaközpontot, ami autók százezreit jeleni.

A műszaki vizsgák menete sem változott, továbbra is a legoptimálisabb esetben egy, de inkább másfél órás műveletről van szó. A műszaki vizsgák ára sem változott 2022 óta. Sőt, 2006 óta ugyanúgy 16 290 forintba kerül egy személyautónál, plusz a műhely óradíja.

Vagyis, mint írja a szaklap, hasonló mennyiségű vizsgázásra váró autóra kell számítani idén is, mint két évvel ezelőtt. Persze morzsolódtak is le járművek azóta, de a magyar autópark két év alatt bővült is, így számottevő változás nem történhetett.

A vizsgaállomás-tulajdonos szerint aki eddig nem cselekedett, az már most elkésett, ha pedig még most foglal valaki időpontot, akkor talán csak egy-két hét várakozási időre kell számítania, de június végére eldurvulhat a helyzet.

Ha ez megtörténik, akkor sem érdemes kormányzati segítségre, enyhítésre várni, ugyanis 2022-ben a járvány miatt még tudtak engedni a szabályokból,

azóta viszont eltelt két év és az autókat akár két hónappal előbb is le lehetett volna vizsgáztatni.

Mint írják, további nehezítő tényező még, hogy mind a vizsgaállomások, mind a szakemberek száma csökken. Ennek egyik oka, hogy anyagilag nem éri meg vizsgáztatni, ugyanis annak ára nem emelkedett, illetve többen vesznek ki szabadságot, mennek nyaralni az érintett időszakban.