Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Komoly jogköröket kapott a miniszterelnök új nemzetbiztonsági főtanácsadója

Infostart
2024. március 14. 12:07
Nemzetbiztonsági főtanácsadónak Bíró Marcellt nevezték ki, felmentésekkel és új szabályokkal létre jött Orbán Viktor miniszterelnök Stratégiai Tanácsadó Testülete is.

Mint arról egy hete az Infostart is beszámolt , a Magyar Közlönyben megjelent a kormányhatározat, amely részletezi a miniszterelnök munkáját segítő új testület feladatait, illetve annak tagjait. Már akkor kiderült, hogy a Stratégiai Tanácsadó Testületbe bekerül Bakondi György (a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója), Kovács Árpád (a Költségvetési Tanács volt elnöke), Maróth Miklós (a miniszterelnök tudománypolitikai tanácsadója) és Stumpf István (alkotmányjogász, politológus) mellé a Miniszterelnöki Kabinetirodáról Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat figyelő államtitkár és Kovács József nemzeti információs államtitkár. Az ő eddigi pozíciójukból történő felmentésükről szóló rendelet szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben.

Papp Károly helyére eddigi helyettese, Farkas Örs lépett államtitkárként (ő eddig a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő helyettes államtitkár volt; illetve ő kapta meg nemrég Varga Judit volt igazságügyi miniszter parlamenti mandátumát). Helyettes államtitkári posztját az eddig is a Kabinetirodán dolgozó Márvány Miklós vette át.

Ugyancsak a szerdai Magyar Közlönyben szerepel Orbán Viktor új nemzetbiztonsági főtanácsadójának kinevezése is. Mint az egy korábbi rendeletből sejthető volt, Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke kapta meg a pozíciót, miután a felmondási idejének letöltése alól egy keddi rendeletben mentesítették.

Munkájáról eddig egy korábbi rendelet alapján annyit lehetett tudni, hogy a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, valamint honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti a miniszterelnök, illetve a kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését.

Most a nemzetbiztonsági főtanácsadó feladatait is részletezték a szerdai Közlönyben.

Fontos, hogy a miniszterelnök a főtanácsadója útján elláthat bármely, a kormány feladatkörébe tartozó vagy kiemelt fontosságú védelmi kül- és belpolitikai, honvédelmi, nemzetbiztonsági, rendészeti, idegenrendészeti, bűnmegelőzési, bűnüldözési, büntetés-végrehajtási, valamint katasztrófavédelmi vagy egyéb rendvédelmi szakpolitikai feladatot.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója felelős

  • a miniszterelnök nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint rendvédelmi tevékenységének koordinálásáért,
  • a kormányzati döntéshozatal és döntés-előkészítés nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint rendvédelmi politikai, stratégiai, külpolitikai és közpolitikai szempontú nyomon követéséért,
  • a miniszterelnök e § szerinti tevékenységéhez kapcsolódó háttéranyagok, felkészítők, elemzések előkészítéséért.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója figyelemmel kíséri

  • a rendvédelmi szervek,
  • a honvédelmi szervezetek és
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tevékenységét.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó vezeti a Védelmi Tanácsot. Ha annak ülésén a miniszterelnök is részt vesz, akkor ő elnököl.

Bíró Marcell korábban vendége volt az InfoRádió Aréna című műsorának, amelyet itt tekinthet meg: