Nyitókép: Pixabay

Ipsos-felmérés: ilyen vezetőre vágynak a magyarok

Infostart
2024. február 26. 14:03
Huszonnyolc állam polgárai úgy érzik, hogy országuk hanyatlóban van, és a társadalmuk megtört – derül ki az Ipsos 2023 végén végzett közvélemény-kutatásából, amiben Magyarország is részt vett.

Az elitellenes érzelmek a legtöbb országban széles körben elterjedtek és egyre több helyen vágynak „erős kezű” vezetőre – idézi a populizmus népszerűségét vizsgáló Ipsos-felmérés eredményeit a 24.hu. A lap elsősorban a magyar válaszokat vette górcső alá.

Mint olvasható, a magyarok arra vágynak, hogy egy erőskezű vezető visszavegye az országot a gazdagoktól és a hatalmasoktól, az viszont már nem tetszik nekik, ha eközben a vezető hajlandó megszegni a szabályokat.

A felmérés alapján a magyarok negatív véleménnyel vannak a társadalomról: a megkérdezettek 69 százaléka szerint „romokban hever az ország”. Ez 12 százalékponttal magasabb, mint a résztvevő 28 ország átlaga, de kicsivel jobb eredmény, mint a 2021-es.

A kutatáshoz az Ipsos kidolgozott egy úgynevezett „hibás rendszer indexet”, amelyben öt állításra adott válaszokat összesítenek, miszerint

  • a gazdaság a gazdagok javát szolgálja,
  • a hagyományos pártokat nem érdeklik az emberek,
  • erős vezetőre van szükség,
  • az erős vezetőnek kell visszavennie az országot a gazdagoktól, és
  • a szakértők nem értik az emberek problémáit.

A fenti állításokra adott reakciók összesítése alapján világszerte

az emberek 61 százaléka szerint nem működik a rendszer, de ez az arány Magyarországon 66 százalékos.

A válaszadók 73 százaléka kiábrándult a hagyományos pártokból is, úgy vélik, hogy azok nem törődnek „az olyan emberekkel, mint én”, és ez az apátia egy másik kérdésre adott válaszból is kiérződik. A megkérdezett honfitársaink 69 százaléka szerint a legfontosabb politikai kérdésekről népszavazás útján kellene dönteni, nem pedig a választott tisztségviselőknek.

Ami az ország helyzetének javítását illeti, ennek egyik módja a magyarok 52 százaléka szerint az lenne, ha leállítanák a bevándorlást, a megkérdezetteknek csak egyötöde nem ért ezzel egyet. Annak már jóval nagyobb támogatottsága volt (81 százalék), hogy a munkaadók részesítsék előnyben a magyar munkavállalókat a bevándorlókkal szemben, bár csak a válaszadók fele gondolta azt, hogy a bevándorlók elveszik a munkát az „igazi” magyaroktól – olvasható egyebek mellett.