Nyitókép: Róka László

Ez a menetrend a köztársasági elnök lemondása után

Infostart
2024. február 10. 19:00
Az új államfőt a korábbi elnök megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztani.

Novák Katalin tisztsége szombati lemondó nyilatkozatával nem azonnal szűnik meg, így utódja megválasztása is eltart még egy darabig.

A köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény, illetve az országgyűlés házszabálya szerint két módon mondhat le az államfő.

A parlamentnek benyújtott dokumentumban megjelölheti távozása időpontját, de megteheti, hogy annak megjelölését a törvényhozásra bízza. Amennyiben az elnök közli lemondása dátumát, az nem lehet hamarabb, mint a dokumentum parlamenti kézhezvételétől számított 15 nap. Ha nem közli távozása időpontját, akkor azt a parlament határozza meg, ami a dokumentum kézhezvételétől számított 15 napon belülre kell, hogy essen.

Egyötöd és kétharmad

A távozó Novák Katalin utódjáról az Országgyűlés dönt majd, a képviselők egyötödének írásbeli ajánlása szükséges a jelöltséghez.

Az új köztársasági elnököt a leköszönő államfő megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztani, a parlament kétharmados többségének szavazatára van szükség hozzá.

Ki lehet elnök?

Az Alaptörvény szerint államfőnek bármely, harmincötödik életévét betöltött magyar állampolgár megválasztható. Az elnököt legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani, így például Áder János nem lehetne újra jelölt, ahogy két éve se lehetett.

Ki helyettesíti?

Az új államfő megválasztásáig az államfői feladatokat az Országgyűlés elnöke látja el, az ő távollétében valamelyik helyettese.