Nyitókép: Pixabay

Újabb részletek az egynapos autópálya-matricáról

Infostart
2024. február 7. 05:15
Alig lesz különbség az egy- és a tíznapos matrica között, így a hazai sofőröknek egyáltalán nem valószínű, hogy megéri majd az előbbit venni.

Tavasztól jöhet az egynapos autópálya-matrica, de a Magyar Autóklub szerint a 24 órás matrica legfeljebb azoknak érheti meg, akik átutaznak az országon – írja az ATV. A csatorna oldala hozzáteszi: Ausztriában is idén vezetik be az egy napig érvényes matricákat, a díj az osztrákoknál 8,6 euró lesz, ami nem egészen 3500 forintot jelent.

Az autópályamatrica.hu szerint uniós előírásra, március végétől az egynapos matricák is elérhetővé válhatnak, ami pontosan 24 órát jelentene a vásárlás pillanatától kezdve. Az egynapos matrica alig 1350 forinttal lehet majd olcsóbb, mint a tíznapos, ugyanis míg személygépkocsikra és motorokra a 10 napos matrica 6400 forintba kerül, addig az autósoknak az egynapos matricáért 5150 forintot kell fizetniük a jelenlegi információk szerint.

"Elsősorban az átutazóknak kedvez, nem a magyaroknak, nem véletlen, hogy az Európai Unió követelésére kellett bevezetni. Az autóklub korábban felhívta a figyelmet arra, ha lesz is valaha egynapos matrica, az ára nem a 10 napos matrica egytizede lesz" – mondta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke.