Nyitókép: ZoltanGabor/Getty Images

Őrizetbe vették a Bazilikában meztelenkedő egyetemistát

Infostart
2024. január 24. 11:31
Debrecenben tanuló nigériai egyetemista mászott fel ruhátlanul az oltárra. Kábítószer is lehetett nála.

A Szent István-bazilika szentélyében meztelenül randalírozó férfiról a hiradó.hu számolt be egy olvasói videó alapján. Azt írták, a férfi pucérra vetkőzött, felmászott az oltárra. A mentők és a rendőrök is a helyszínre érkeztek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a portállal közölte, egy nigériai állampolgár ellen intézkedtek, mivel a két teremőrt meglökte, majd szeméremsértő módon viselkedett.

A férfi rövidnadrágban próbált bejutni a Bazilikába. Miután ezt nem engedték, ellökte a személyzet egyik tagját, és bejutott a templomba. Ekkor elkezdték kiüríteni az épületet, ezért mire a férfi meztelenre vetkőzött és a főoltárra mászott, már szinte teljesen üres volt a bazilika. Előállították, garázdaság vétség, illetve kábítószer-birtoklás vétség megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették.

Az incidens miatt a Bazilikát, ahol engesztelő szertartást végeztek, rövid időre le kellett zárni.

A 20 éves nigériai állampolgár Debrecenben tanul, nem először kísérelte meg, hogy meztelenre vetkőzzön a templomban.

Az egyetemista legálisan tartózkodik Magyarországon, korábban Budapesten egy Airbnb-t vett ki.

Tavaly nyáron a római Szent Péter-bazilikában történt hasonló: akkor egy brazil férfi ruhátlanul felmászott a főoltárra, hogy így tiltakozzon az ukrajnai háború ellen. Az eset nem sokkal a római bazilika zárása előtt történt.