Nyitókép: NanoStockk/Getty Images

Áthelyezéssel fenyegetik az ügyeletet nem vállaló orvosokat

Infostart
2024. január 19. 16:08
Egy kiszivárgott levélből kiderült, hogy listázással és lehetséges átvezényléssel próbálja az OMSZ ügyeletvállalásra bírni az érdi orvosokat.

Jól vizsgázott az Országos Mentőszolgálat irányításával újjászervezett egységes alapellátási ügyelet - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a sajtónak. A képet azonban árnyalja egy, a Népszava birtokába jutott levél, amelyet az érdi háziorvosoknak küldött az OMSZ helyi telepének munkatársa - írja a lap.

Ebben azt írjják az orvosoknak, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők. Valamint kilátásba helyezi azt is, hogy akik nem vesznek tudomást a feladatról, azokat összeírják, és a névsorukat "leadják". Hogy pontosan hová és mi célból küldik az ügyeletre nem jelentkező háziorvosok névsorát, arra nem tér ki a levél aláírója - teszik hozzá.

A lap kérdésére, hogy a Magyar Orvosi Kamara kapott-e tájékoztatást arról, hogy valóban vezénylik-e megye határon túl, illetve listázzák-e az ügyeletet elutasító háziorvosokat, Keczéry Attila, a MOK titkára, a szervezet Háziorvosi Csoportjának vezetője azt felelte: hiába kérdezik erről, az OMSZ-tól semmiféle adatot nem kapnak.

Keczéry Attila a lapnak azt mondta,

becsléseik szerint jóval meghaladja az ezret az ügyeleti ellátásban részt nem vállaló háziorvosok száma, ennek ellenére még senki ellen nem indítottak eljárást.

A MOK adatai szerint a rendszerhez múlt év decemberében csatlakozó Vas megyében összesen két háziorvos vállalta az ügyeletben való részvételt, Pest megyében pedig az elmúlt napokig senki sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést.