Nyitókép: Eric Yang/Getty Images

Márciustól díjmentesen utazhatnak a határon túli magyarok

Infostart
2024. január 12. 13:24
A magyar igazolvánnyal rendelkezők eddig évi négy alkalommal utazhattak 90 százalékos kedvezménnyel a MÁV járatain, ez változik meg hamarosan.

Már Lázár Jánosnak volt egy olyan félmondata a MÁV-Volán jegy- és bérletrendszerének átalakításáról szóló bejelentésekor, hogy a Magyar Igazolvánnyal utazók kedvezménye is korlátlan lesz, de aztán később a a MÁV közleményéből egyértelműen kiderült, hogy az eddigi 65 kedvezménytípusból 22 marad meg, megszűnnek a 20 és 30 százalékos kedvezmények, valamint ingyenesen utazhatnak a 14 év alattiak és a 65 év felettiek, a 14 és 25 év közöttiek pedig félárú jegyet vásárolhatnak. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, ezen kívül érkeznek az új, 24 órás vármegye- és országdíjtermékek.

A Szabad Magyar Szó érdeklődött a MÁV sajtóosztályánál azzal kapcsolatban, hogy miként érinti az átalakítás a magyar igazolvánnyal rendelkező határon túli magyarokat. Mint írják, a zöld könyvecske eddig évi 4 utazást tett lehetővé Magyarországon belül, 90 százalékos kedvezménnyel.

A portál a következő választ kapta a sajtóosztályról:

"A tarifareformnak köszönhetően Magyar Igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe."