Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Navracsics Tibor országjárásra indult

Infostart / MTI
2024. január 9. 19:24
Az EU-s pénzek utalásával párhuzamosan az összes fejlesztendő, fejleszthető területre, valamennyi vármegyébe ellátogat.

Az európai uniós források jelentős mértékben hozzájárulnak a magyar fejlesztéspolitikához - mondta kedden sajtótájékoztatóján, Zalaegerszegen Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

A fejlesztési források jelentős részét az uniós források adják, beszéljünk akár az operatív programokról, a kohéziós pénzekről vagy akár a helyreállítási alapból érkező pénzekről - mondta.

Hozzáfűzte: a területfejlesztési politika koncepcionális váza jelölni ki azokat a prioritásokat, amelyek a jövőben az uniós források hasznosulását hatékonyabbá teszik.

A tárcavezető bejelentette: miután az új Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) megkezdte munkáját, szándékában áll az ország minden vármegyéjét felkeresi, tapasztalatokat gyűjteni, körútja első állomása Zalaegerszeg volt.

Navracsics Tibor a úgy fogalmazott: különösen szembeötlő, "egészen káprázatos" Zalaegerszeg elmúlt időszakban mutatott fejlődési íve, amelynek következtében több tízezer munkahely létesült, gyakorlatilag megszüntetve a városban és térségében a munkanélküliséget.

Nagykanizsa helyzetét a miniszter több szempontból is speciálisnak nevezete, a vármegye földrajzi elhelyezkedése miatt a fejlesztéseknél más vármegye adottságait is figyelembe kell venni.

"Speciális Nagykanizsa abból a szempontból is, hogy bár kiváló vezetése van, de sajnálatos módon a közgyűlési többség obstrukciója miatt a fejlesztési terveiket csak részben tudták megvalósítani" - mondta.