Nyitókép: Pixabay

Szigorítanak egyes antibiotikumok felírásán – engedélyhez lesznek kötve

Infostart
2023. december 12. 05:30
Az élelmiszer-termelő állatoknak adott antibiotikumokra vonatkozó szabályok szigorodnak jövőre, hogy az emberi szervezet kevésbé szokjon hozzá a különböző készítményekhez, és hatékonyabb maradhasson a gyógyítás.

A jövő év elejétől az emberek védelmében és szervezetük megóvása céljából az élelmiszer-termelő állatoknak csak hatósági engedéllyel rendelkező állatorvosok írhatnak fel antibiotikumot - írja a Dívány. Azt, hogy egy állatorvos ilyen engedély birtokában van-e, a vényen is feltüntetett FELIR azonosító segítségével lehet ellenőrizni a Nébih központi keresőjében.

A lap kérdésére válaszolva Dénesi Dalma állatorvos elmondta, miért kell jobban felügyelni az antibiotikumfelírást a jelenleginél:

"A specifikus antibiotikumválasztáshoz elengedhetetlen tenyésztésre szükséges idő kiesést jelent, jelentős anyagi károkat okozhat a nagy élelmiszer-termelő állattenyészetekben,

ahol egy gyorsan terjedő kórokozó rövid idő alatt is óriási pusztítást képes véghez vinni. Ennek kikerülésére olyan széles spektrumú antibiotikumkészítményeket adtak az állatoknak, amelyek a humán orvoslásban is hatékonyak, de ezek a kezelt állat elfogyasztásával átkerülnek az emberi szervezetbe is, ahol hosszú távon rezisztenciát váltanak ki. Az emberi szervezet hozzászokik a hatóanyaghoz és nem reagál majd rá betegség esetén. A problémát az utóbbi években rendkívül komolyan veszik, nagy erőfeszítések történnek a háttérben szabályozásra."

Mint írják, a cél az, hogy a naprakész tudású szakemberek

mintavételezés és rezisztenciavizsgálat után szűk spektrumú antibiotikumot írjanak fel a széles helyett, ezzel csökkentve embereknél a rezisztencia okozta gondokat.

Az élelmiszer-termelő haszonállatok számára antibiotikumfelírási joggal rendelkező állatorvosok neve emellett a Nébih felületén azt láthatjuk majd, hogy "antibiotikum-hatóanyag-tartalmú készítményre állatorvosi vény kiadása élelmiszer-termelő állat részére".

A jogosultság az Állatorvostudományi Egyetem és a Nébih közös szervezésű, vizsgával záruló képzésével szerezhető meg - írja a lap. A követelmény alól azok az állatorvosok mentesülnek, akik 2019 után szerezték meg diplomájukat, és teljesítették az antibiotikumok felelős alkalmazására irányuló graduális tantárgyat. Az engedély öt évig lesz érvényes.