Nyitókép: Infostart

Hamarosan kiönthet a Balaton, készülni kell a leengedésre

Infostart
2023. december 3. 11:30
Az elmúlt napok csapadékos időjárás megtette hatását, már 105 centi a Balaton vízszintje, 110 centinél lépni kell.

A Balaton átlagos vízállása vasárnap reggel 105 centiméterre emelkedett - mutatja a vízügy honlapja. Az elmúlt 4 nap során 3 centiméternyit emelkedett a tó vízszintje, ez történt szombatról vasárnapra virradóra is, újabb egy centivel gyarapodott a magyar tenger.

Mindez azért érdekes, mert Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Balatoni Szövetség közgyűlésén a napokban azt mondta, a következő fél év időjárási előrejelzéseit figyelembe véve

fel kell készülni arra, hogy nagy valószínűséggel jövő év elején szinten tartó vízeresztésre kerülhet sor.

A Balaton téli üzemi vízszint-maximuma 110 centiméter, amit a következő hetek-hónapok csapadékos időjárása miatt könnyen elérhet.

Az előírások szerint 110 centinél engedni kell a tóból, hiszen egy esetleges jegesedés megrongálhatja a parti védműveket és még lakóházakat is fenyegethet.

Medina, 2023. június 24. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új személyszállító hajóinak egyikét vontatják a Sió-csatornán Medinánál 2023. június 24-én. A csatorna a Balaton szükséges mértékű vízeresztésével vált hajózhatóvá. A hajók június 21-én délelőtt indultak útnak a komáromi hajógyárból a Dunán. A Sió torkolatáig 272 kilométert tettek meg, majd a Sió-csatornán 121 kilométert megtéve érik el a Balatont. MTI/Kiss Dániel

Júniusban már volt vízleengedés, akkor 121 centisre "hízott" a tó. A nyári szabályozás 120 centit enged meg. A leeresztés akkor kapóra jött a Bahartnak amely így 6 és fél centi "árán" felúsztathatta új kompjait és katamaránjait a Balatonra. A hatalmas logisztikai manővert naponta követtük az Infostarton.