Nyitókép: Pexels.com

Lázár János tovább szigorítana

Infostart
2023. november 22. 12:34
Az építésügyi miniszter egyéni képviselői indítványként terjesztette elő a javaslatot, ami arra utal, hogy a kérdésben nincs egyetértés a kormány tagjai között.

Lázár János tovább szigorítaná a kiskorúaknak cigit eladó boltosok büntetését - írja az index.hu. Az építési miniszter azt akarja elérni, hogy az első vétség esetén legalább egymillió forint legyen a büntetés, utána minden újabb eset után legalább az előző 150 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint.

Ráadásul nem pályázhat új trafikengedélyért olyan, aki a megelőző tíz évben bizonyítottan kiskorúaknak adott el dohányterméket.

Lázár János a javaslat indoklásában úgy fogalmaz:

"A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében szükséges a fiatalkorúak dohánytermékkel való kiszolgálásának szigorú szankcionálása,

így a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személyek jogsértő magatartásával szembeni minél hatékonyabb fellépés érdekében szükséges az ilyen típusú jogsértések elkövetéséhez kapcsolódó jogkövetkezmények jelentős szigorítása."

Az indítvány azonban meglepő - írja a portál - mivel kevesebb fiatal dohányzik ma Magyarországon, mint egy évtizeddel ezelőtt, és ezt sokan éppen a trafiktörvény eredményességének tulajdonítják. Biró Marcell, a dohányipar felügyeletét is ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke nemrég arról számolt be, hogy a törvény bevezetése óta a rendszeresen dohányzó 18 éven aluliak száma a felére csökkent Magyarországon.

A legújabb szigorítási javaslatot Lázár János nem a kormány nevében nyújtotta be, hanem egyéni képviselői indítványként.