Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

Nagyüzem lesz a héten a magyar parlamentben

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2023. november 20. 07:52
Négynapos ülést tart az Országgyűlés.

Megemlékezéssel kezdődik az Országgyűlés plenáris gyűlése hétfő délután 1 órakor. A képviselők a közelmúltban elhunyt Alföldi Albert volt MSZP-s honagya életútja előtt hajtanak fejet.

A napirend előtti felszólalások után interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangoznak el.

Az ellenzék egyebek mellett a herbál gyűjtőnevű drogok és az iskolai zaklatások terjedéséről, az akkumulátorgyárak kockázatairól, a végrehajtók tevékenységéről, december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról, a Nemzeti Színházban történt baleset vizsgálatának eredményéről, a Nemzeti Oltógyár működéséről, a lélegeztetőgépek raktározásának költségeiről faggatja a kormányt.

A Fidesz–KDNP-sek a brüsszeli migrációs paktumról, az illegális gyorsulási versenyek felszámolásáról, valamint az idősek és a mezőgazdasági termelők támogatásáról szeretnének többet megtudni.

A szópárbajok csillapultával a parlament folytatja a vitát a médiahatóság beszámolójáról, a pénzügyi közvetítőrendszer átalakításáról, a magyar vállalkozók napjának megalapításáról, a tavalyi költségvetés végrehajtásáról, valamint az adókról, a konzuli védelemről, a kulturális örökségről és a víziközművekről szóló jogszabályok módosításáról.

Ez utóbbiak állami átvételét hevesen bírálja az ellenzék: „Biztos ismerős önöknek Francis Ford Coppola Keresztapa című filmje, én imádom az ilyen jellegű mozikat, de szemmel láthatóan önök is, amivel nem lenne baj… a gond csak ott, hogy amit a filmben láttak, azt most megpróbálják a gyakorlatba átültetni – fogalmazott korábbi parlamenti felszólalásában Varga Zoltán DK-s képviselő. – Azt, hogy amire rámutat a keresztapa, azt a verőlegények megpróbálják megszerezni.”

Kedd reggel 9 órakor kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése. A napirend előtti felszólalásokat követően a képviselők szavaznak az előbb említett előterjesztésekről, majd újabb általános vitákat kezdenek olyan indítványokról, amik az egyetemek és a gazdaság együttműködéséről, a társadalmi felelősségvállalásról, a munkavédelemről, a radioaktív hulladék kezeléséről, az önkormányzatok adósságrendezéséről és a harmadik országbeli polgárok beutazásáról szólnak.

Szerdán, reggel 9 órától a Hungary Helps Program, az ingatlan-nyilvántartás, az illetéktörvény, a területfejlesztés, a közigazgatás, a honvédség iraki szerepvállalása és a versenyképesség szerepel napirenden.

Csütörtök reggel 9 órától a digitális állam, a nemzeti adatvagyon, az internetes közvetítői szolgáltatás és a mezőgazdaság ad vitatémát az Országgyűlés tagjainak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagyüzem lesz a héten a magyar parlamentben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást