A tankerületek által terjesztik az elektromos autókat

Infostart
2023. november 4. 11:51
1,67 milliárd forint értékben vásárolhatnak 126 elektromos autót és hatvan darab töltőberendezést.

Idén szeptemberben jelent meg kormányhatározat arról, hogy több mint 60 milliárd forintot fog költeni az állam autóbeszerzések támogatására és a töltőhálózat fejlesztésére. Ebből kiderült, hogy lesz egy program a hazai elektromos töltőhálózat bővítésére, illetve egy másik, amely a tisztán elektromos meghajtású járművek gazdasági társaságok – kiemelten car-sharing szolgáltatók, flottaszolgáltatók és taxitársaságok – általi beszerzését támogatja.

Most arról ír a 24.hu, hogy nettó 1 milliárd 676 millió forint értékben szerezhet be a Klebelsberg Központ elektromos gépjárműveket és nem nyilvános használatú töltőberendezéseket. Ebből a pénzből Nissan Leaf és Nissan NV-200-asokat vesznek. A Klebelsberg Központ az ügyben közölte: a tankerületi központok részére összesen 126 járművet terveznek beszerezni a fenntartói feladatok ellátására, a tankerületi vezetők nem személyes használatra kapják a járműveket.

"A beszerzés az energiahatékonyságot segíti, a régebbi típusú, nem gazdaságos, illetve a korábban bérelt gépjárműveket válthatják ki a tankerületek, hogy ezzel is a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkenjenek" - fogalmaztak. Ezt a támogatást még az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapták, deklaráltan az elektromobilitást segítő céllal, vagyis másra nem lehet felhasználni.

Az ITM jogutódja, az Energiaügyi Minisztérium is válaszolt a lap kérdéseire, így kiderült: épp a tankerületek számával megegyező töltőpontot, azaz összesen 60 darabot építenek ki. Így elvileg minden tankerületnek lenne saját töltőállomása, amit külső használók nem vehetnek igénybe, csak az adott hivatal dolgozói.

A megvenni tervezett 126 gépjárműből (a tárca szerint egyébként 124-ből) 47 darab kisteherautó lenne a napi szintű szállítási, kisebb karbantartási és postázási feladatokhoz.

Az autóvásárlás a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság hatályos keretmegállapodása alapján történik. Mostanáig 41 darab Nissan NV-200 típusú kishaszongépjárművet és 28 darab Nissan Leaf személygépjárművet szállítottak le. „A további ütemezés a nyertes partner, a Gablini Kft. mindenkori kapacitásától függ” - jelezte az Energiaügyi Minisztérium.