Nyitókép: jittawit.21/Getty Images

Huszonegy iskola kap pénzt soron kívüli felújításra

Infostart
2023. október 10. 14:26
Huszonegy iskola felújításához szükséges pénzt különít el a kormány a központi költségvetésből.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint 618 millió forintot kell ingatlan-állagmegóvási és - felújítási feladatokra költeni a központi költségvetésből. Az intézkedés indoklása szerint "egyes köznevelési intézmények biztonságos feladatellátása feltételeinek halaszthatatlan megteremtése érdekében" van szükség az átcsoportosításra.

A mellékelt felsorolásban huszonegy olyan általános- és középiskola szerepel, amelyeknél a jelek szerint valóban elemi problémák várnak megoldásra, például javításra szorul a fűtésrendszer vagy világítóberendezések, beázik a tető, cserélni kell az ereszt, áznak és penészednek a falak, átépítésre szorulnak a lépcsők.

A huszonegy intézményből tizenegy az érdi, öt pedig az egri tankerülethez tartozik.

Emellett hat további iskola hasonló felújításának előkészületeiről is döntött a kormány, erre egyelőre 93 millió forintot szánnak a 2024-es büdzséből. Az előkészítésért és a megvalósításért az előbbiektől eltérően nem az iskolákat fenntartó tankerületek, hanem az Építési és Közlekedési Minisztérium lesz felelős, viszont a létrejövő vagyonelemek a tankerület vagyonkezelésébe kerülnek majd.

A további feladatokat és a költségeket a miniszternek kell előterjesztenie a kormánynak, "a közbeszerzési eljárásokat követően azonnal".