Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Vége a veszélyhelyzetnek: elszállították a háborús gránátot Budáról - képek

Infostart
2023. október 6. 12:23
Kiemelték és elszállították a tűzszerészek a XII. kerületből a robbanószerkezetet, lassan visszatérhetnek otthonukba az evakuált lakók is.

Kiemelték és elszállították a tűzszerészek a XII. kerületi Kiss János altábornagy utcában előkerült második világháborús betonromboló gránátot – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje pénteken dél előtt.

Gajdos Milán főhadnagy elmondta: a biztonsági zóna kialakítása után a tűzszerészek megvizsgálták a 110 kilogrammos rombológránátot és megállapították, hogy a robbanótest biztonságosan szállítható.

Hozzátette: a tűzszerészek kiemelték a gránátot és elvitték a helyszínről. A robbanóeszközt ellenőrzött körülmények között semmisítik meg a katonák az arra kijelölt robbantási területen – mondta.

Horváth Csaba tűzszerész alezredes a XII. kerületi Kiss János altábornagy utca egyik társasházának a kertjében, a földmunkák során előkerült, 203 milliméteres szovjet gyártmányú betonromboló gránát mellett, a hatástalanítás előtt Fotó: MTI/Lakatos Péter

Még hétfőn érkezett a tűzszerészügyeletre a bejelentés, hogy a XII. kerületi Kiss János altábornagy utca egyik társasházának a kertjében, földmunkák során egy nagyméretű feltételezett robbanóeszközre bukkantak. A tűzszerész járőr parancsnoka a helyszínen megállapította, hogy egy 203 milliméteres, szovjet gyártmányú betonromboló gránát került elő.

Horváth Csaba tűzszerész alezredes a XII. kerületi Kiss János altábornagy utca egyik társasházának a kertjében, a földmunkák során előkerült, 203 milliméteres szovjet gyártmányú betonromboló gránát mellett, a hatástalanítás előtt. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Az InfoRádió helyszíni tudósítója péntek reggel arról számolt be, hogy a tűzszerészek egy betonromboló gránát ot vizsgálnak, amelyet a II. világháborúban lőttek ki erre a területre. A gránátot arra alkalmazták, hogy átüsse a házak födémét és emeleteit, és egészen a pincében lévő óvóhelyet is elpusztítsa. A tűzszerészek azt is elmondták, hogy egy kilőtt szerkezetről van szó, amely 116 kilogramm tömegű, és 25 kilogrammnyi robbanóanyag van benne, és vélhetően két gyújtószerkezettel szerelték.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a helyszínen hatástalanították-e a gránátot. Most a honvédség robbantási területére viszik, és ott ellenőrzött körülmények között megsemmisítik.

A XII. kerületi Kiss János altábornagy utca egyik társasházának a kertjében, a földmunkák során előkerült, 203 milliméteres szovjet gyártmányú betonromboló gránát a hatástalanítás előtt Fotó: MTI/Lakatos Péter

A második világháborús eredetű robbanótest biztonságos állapotfelméréséhez, illetve mozgatásához a rendőrség mintegy 250 méter sugarú körben zárták le a kora reggeli órákban az érintett területet. Összesen 158 házból mintegy 4200 embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát, ők most visszatérhetnek majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rombológránát a XII. kerületben - pénteki déli összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást