Nyitókép: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Kiderült, mit csinálnak a fővárosban talált második világháborús bombával

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2023. október 5. 11:48
A hét elején egy több mint 110 kilogramm össztömegű robbanóeszközre bukkantak a XII. kerületben, amely mintegy 25 kilogrammnyi robbanóanyagot tartalmaz. A mostanihoz hasonló bombákat általában évente egy alkalommal találnak, főként építkezések földmunkái során – mondta az InfoRádiónak a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, egy második világháborús betonromboló gránát hatástalanítása miatt kiürítik a főváros XII. kerületének egy részét péntek reggeltől várhatóan kora délutánig. A biztonságos állapotfelméréshez mintegy 250 méter sugarú körben zárják majd le az érintett területet.

A tűzszerészügyeletre hétfőn érkezett bejelentés arról, hogy a XII. kerületi Kiss János altábornagy utca egyik társasházának kertjében a földmunkák során egy nagyméretű feltételezett robbanóeszközre bukkantak.

Gajdos Milán arról értesítette az InfoRádiót, hogy a helyszínre érkezett járőrparancsnok megállapította,

egy 203 milliméteres, szovjet gyártmányú betonromboló gránátról van szó.

Hozzátette: a második világháborús eredetű robbanótest megvizsgálása, illetve mozgatása miatt lesz szükség állampolgári korlátozások bevezetésére pénteken kora reggeltől. A lezárás az Alkotás utca–Királyhágó utca–Böszörményi út–Tartsay Vilmos utca által határolt területet érinti majd a XII. kerületben.

Térkép: police.hu

A rendőrséghez évente 2000 robbanóeszközről érkezik bejelentés. Budapesten főként a belső budai kerületekben bukkannak fel nem robbant második világháborús bombákra.

A mostanihoz hasonló robbanó szerkezeteket általában évente egy alkalommal találnak – leginkább építkezések földmunkái során.

A főhadnagy tájékoztatása szerint a hét elején egy több mint 110 kilogramm össztömegű robbanóeszközt fedeztek fel, amely mintegy 25 kilogrammnyi robbanóanyagot tartalmaz. „Ahhoz, hogy biztonságosan szállítható legyen, meg kell vizsgálni.

Olyan állapotba fogják hozni ezt a robbanóeszközt, hogy el lehessen vinni a Kiss János altábornagy utcából a Magyar Honvédség kijelölt robbantási területére, ahol egy föld alatti robbantással semmisítik meg a katonák”

– magyarázta Gajdos Milán.

A kiürítés ideje alatt pihenőhelyet a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal alagsori nagy tárgyalótermében (Böszörményi út 23-25.) találhatnak azok, akiknek nincs hova menniük. Az érintett területet a rendőrség pénteken reggel 7 órától várhatóan 14 óráig lezárja, ahová behajtani sem lehet majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiürítik és lezárják a XII. kerület egy részét pénteken
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást