Nyitókép: AmnajKhetsamtip/Getty Images

Van egy újabb csok-változás

Infostart
2023. szeptember 28. 16:52
Az alapvető jogok biztosának javaslatára a rokkantsági ellátásban részesülők számára szélesebb körben hozzáférhetővé vált a csok.

Az alapvető jogok biztosa 2023. április 17-én az AJB-1665/2023. számon - a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételének jogszabályi feltételeivel összefüggésben - kiadott jelentésében felhívta arra a figyelmet, hogy a csok-rendeletek a támogatás igénybevételének előfeltételeként főszabályként előírják társadalombiztosítási jogviszony fennállását.

Az alapvető jogok biztosa javaslatot tett arra, hogy ez a feltétel ne vonatkozzon azon igénylőkre, akik kizárólag rokkantsági ellátásban részesülnek, tehát megváltozott munkaképességűek, és rendszeres keresettel - így társadalombiztosítási jogviszonnyal - nem rendelkeznek.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium az alapvető jogok biztosához címzett, a jelentésre küldött válaszlevelében tájékoztatást adott arról, hogy a jelentésben foglaltaknak megfelelően 2023. szeptember 1-jei hatállyal módosították a csok-rendeleteket. A módosítás eredményeképpen a megváltozott munkaképességükre tekintettel rokkantsági ellátásban részesülő személyek - amennyiben a további jogszabályi feltételeknek megfelelnek - TB-jogviszony hiányában is igényelhetik a családi otthonteremtési kedvezményt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Módosultak a csok-szabályok - Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást